21 september – Keepitcleanday | Wereld Alzheimer Dag | Wereld Dankbaarheidsdag | Internationale Dag van de Vrede

Keepitcleanday

Initiator Annette Dölle kwam enige tijd geleden in aanraking met de WorldCleanUp beweging. Een beweging die 10 jaar geleden ontstond toen in Estland 4% van de bevolking in actie kwam om illegaal gestort afval op te ruimen. En met succes! Deze actie kreeg wereldwijd navolging en kreeg de naam WorldCleanUp. Annette Dölle raakte zo geïnspireerd dat ze het idee voor de Nederlandse ariant Keepitcleanday ontwikkelde.

“KeepItCleanDay is een grass root initiatief. Dit houdt in dat het georganiseerd wordt vanuit burgers. Er is geen officiële organisatie en er wordt gewerkt zonder geld. Bedrijven en instanties kunnen hun diensten en producten doneren aan KeepItCleanDay. Iedereen deelt zijn eigen talent, en op die manier komt de organisatie op een decentrale manier tot stand.”* *(bron keepitcleanday.nl)

Wat kun je vandaag en de rest van het jaar doen?

Het doel van deze dag is heel eenvoudig, samen het zwerfafval in je eigen buurt op te ruimen. Dus raap vandaag samen met je vrienden, familie, collega’s en andere Supporters van Schoon al het zwerfafval op dat je tegenkomt! En voor de rest van het jaar geldt:

  • gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken
  • is er geen afvalbak in de buurt, neem dan je afval mee naar huis
  • neem je eigen boodschappentas mee
  • spreek anderen aan op verkeerd gedrag

Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen, laten we vandaag daarom allemaal de handen uit de mouwen steken en de buurt gaan opschonen. Scheelt weer een ergernis en scheelt de gemeente weer veel geld aan opruimkosten. Het geld wat daarmee bespaart wordt kan weer goed gebruikt worden voor mensen die zorg, hulp en ondersteuning nodig hebben, ja toch? Wil je weten of er een opschoonactie bij jou in de buurt is? Klik hier.

Wereld Alzheimer Dag

Alzheimer Nederland roept iedereen op om speciaal op Wereld Alzheimer Dag een Vergeet-mij-nietje te dragen. Alzheimer Nederland vraagt of je een foto wilt maken dat je een Vergeet-mij-nietje draagt en deze wilt delen op sociale media. Gebruik daarbij hashtag #samenopWAD, dan verschijnt je bericht hun website. Dit is een manier om je betrokkenheid te tonen met mensen met dementie. Verder staan er vandaag duizenden vrijwilligers klaar om allerlei activiteiten voor mensen met dementie en hun dierbaren in goede banen te leiden.

Wereld Dankbaarheidsdag

World Gratitude Day hebben we te danken aan Sri Chinmoy, een meditatiegoeroe die in 1970 door de toenmalige secretaris-generaal van de VN werd gevraagd om wekelijks vredesmeditaties te leiden voor diplomaten en stafleden in het VN-hoofdkwartier in New York. En dat deed hij tot het einde van zijn leven. Ik dwaal af, op Wereld Dankbaarheidsdag staan we stil bij alles waar we dankbaar voor kunnen zijn. Dat kan per persoon verschillen natuurlijk. Waar de initiatiefnemers op hopen is dat als we onze dankbaarheid tonen dat het een positieve impact heeft op ons welzijn en ons gelukkiger en meer tevreden maakt.

Internationale Dag van de Vrede

Op de Internationale Dag van de Vrede vieren we dat we in vrijheid leven en staan we stil bij het feit dat vrede niet vanzelfsprekend is. Echter mensen die hun hele leven in vrede hebben geleefd hebben vaker de neiging vrede en stabiliteit als vanzelfsprekend te beschouwen. Vergis je niet, vrede heeft een kort lontje en door haatzaaierij en polarisatie zet je de fragiele vrede op het spel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.