20 september – Dag van de Leidster en Gastouder | Nationale Plasdag | Nationale Groendag | Internationale Dag van de Universitaire Sport

Dag van de Leidster en Gastouder

Vandaag is het dé dag om de leiders en leidsters in kinderdagverblijven en de gastouders, of onthaalouder in algemeen beschaafd Belgisch-Nederlands, eens in het zonnetje te zetten vanwege hun rol bij de opvang en opvoeding van kinderen uit heel veel gezinnen. Vandaag vieren we namelijk de Dag van de Leidster en Gastouder.

Hoe kan je gastouder worden?

Niet iedereen mag gastouder worden, ten eerste moet je beschikken over een geschikt diploma of het certificaat goed gastouderschap hebben of een Ervaringscertificaat (EVC). Ten tweede moet je in het bezit zijn van een (geldig) geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Maar dan zijn we er nog niet, de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben jij én je huisgenoten nodig voordat je aan de slag mag als gastouder. De laatste stap is dat je als gastouder gaat inschrijven bij een gastouderbureau die ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

De voordelen van gastouderopvang zijn:

  • het huiselijke karakter
  • de kleinschaligheid
  • de flexibiliteit qua opvangdagen en uren
  • prima aansluiting bij jou opvoedingswensen en dagritme van je kind.
  • goede kwaliteit door de opgestelde selectie eisen van het gastouderbureau.
  • recht op kinderopvangtoeslag geldt ook bij gastouderopvang
  • het leeftijdsbeleid

5e editie Nationale Plasdag

Om plasklachten beter bespreekbaar te maken organiseert de Continentie Stichting Nederland (CSN) al weer voor het vijfde jaar de Nationale Plasdag. Het blijft apart dat op plasklachten een taboe rust als je weet dat in Nederland 1 op de 5 mensen plasklachten hebben. Dat komt neer op ruim 3,5 miljoen mannen en vrouwen. Miljoenen mannen en vrouwen die last hebben van bijvoorbeeld een overactieve blaas of incontinentie. Voor miljoenen mensen een reden om thuis te blijven, eenzaamheid en isolement liggen op de loer. De plasklachten zijn daar debet aan maar ook het grote te kort aan toegankelijk openbare toiletten.

VN-verdrag Handicap

Op grond van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap zijn gemeenten wettelijk verplicht te zorgen voor voldoende openbare toiletten. Stand van zaken: in heel Nederland zijn net zoveel openbare toiletten te vinden als in London of Parijs, aldus gemeente.nl. Het wordt dus tijd voor meer openbare toiletten. Gelukkig is er de app HogeNood, hiermee kun je snel een schoon openbaar toilet in de buurt te vinden. Moet je wel een smartphone hebben.

Volgens een onderzoek van Deloitte bezitten 93% van de Nederlanders een smartphone. Dus altijd nog ruim een miljoen mensen die geen smartphone hebben. En ik kan het aan mijn water voelen dat daarvan een groot percentage behoren tot de groep die vaker gebruik moeten maken van het (openbaar) toilet.

Nationale Groendag

De Nationale Groendag is een kennis- en inspiratiedag bedoeld voor professionals die in de openbare ruimte werkzaam zijn. Het thema van Nationale Groendag 2018 is: “Veerkrachtige Groene Stad: verduurzamen, verdichten en vergroenen”. De dag is volgeboekt!

Internationale Dag van de Universitaire Sport

Voor de derde keer wordt door FISU (Internationale Federatie voor Universitaire Sporten) de door de UNESCO uitgeroepen Internationale Dag van de Universitaire Sport georganiseerd (IDUS). Een dag voor studenten uit het hoger onderwijsinstellingen gericht op sport, lichamelijke activiteit, gezond leven. De dag schept ook verbindingen tussen universiteiten en de lokale gemeenschappen.

Door één dag per jaar aan universiteiten en sport te besteden, wil FISU de aandacht vestigen op de sleutelrol die universiteiten kunnen en moeten spelen om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.