21 oktober – Dag van de Friese Taalkunde | Dag van de Jeugdbeweging | Back To The Future Dag | Antillendag | Wereld Jodiumtekort Dag

Dag van de Friese Taalkunde

Het Taalkundich Wurkferbân van de Fryske Akademy organiseert dit jaar voor de achtste keer Dei fan de Fryske Taalkunde. De dag is voor iedereen die zich houdt met de taalkunde van het Fries: grammatica, fonetiek/fonologie, naamkunde, lexicologie, sociolinguïstiek, historische taalkunde.

Dag van de Jeugdbeweging

Met de term jeugdbeweging wordt in Vlaanderen het volgende bedoeld: een organisatie waar kinderen een dag in de week naar toe gaan en onder begeleiding van vrijwilligers beziggehouden worden met allerlei activiteiten. Vergis je niet in de populariteit, meer dan 250.000 kinderen zijn aangesloten bij de jeugdbewegingen in Vlaanderen. Op zoek naar meer informatie en/of activiteiten, klik hier.

En hoe vieren de Vlamingen dit? De Dag van de Jeugdbeweging is een feestdag waarop jeugdbewegingen en hun vele vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Opvallend is dat kinderen en jongeren in het uniform van hun jeugdbeweging vandaag naar school gaan.

Back To The Future Dag

Vorig jaar was 21 oktober de dag dat in de film Back To The Future II (1989) hoofdrolspeler Marty McFly in zijn DeLorean naar de toekomst (21 oktober 2015 om 04:29) reist om zijn kinderen te redden.

In de Back To The Future trilogie uit de jaren ’80 van de vorige eeuw kwamen artikelen voorbij waarvan we toen dachten dat het pure sciencefiction was. Wat toen sciencefiction leek is nu werkelijkheid; een zwevend skateboard heet nu een hoverboard. In 1989 hadden we nog nooit van een beeldtelefoon, platte tv schermen, drones of betalen met een vingerafdruk gehoord laat staan gezien. Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Antillendag

Op sommige websites zie je staan dat het vandaag (Nederlandse) Antillendag is maar sinds 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 10 oktober 2010 uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba ( BES landen ) werden Nederlandse gemeenten. Daarom is Antillendag geen officiële feestdag meer en kan deze ook van de agenda af.

Koninkrijksdag in plaats van Antillendag

Aruba en Curaçao hebben Antillendag ingeruild voor Koninkrijksdag en dat wordt op 15 december gevierd. Sint Maarten viert op de tweede maandag van oktober Constitution Day en niet Koninkrijksdag op 15 december. Bonaire wil de officiële vrije dag Koninkrijksdag, die op 15 december valt, inruilen voor 30 april, waarop Dia di Rincon gevierd wordt.

Wereld Jodiumtekort Dag

Het doel van Global Iodine Deficiency Disorders (IDD) Prevention Day of Wereld Jodiumtekort Dag is het belang van jodium en de gevolgen van een tekort aan jodium benadrukken. Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen (krop).

Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.