22 oktober – Sprookjesfestival | Dutch Design Week | Dag van de Luiaard | Wereldstotterdag | INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG

Sprookjesfestival

Het ideale herfstvakantie uitje is toch wel het Sprookjesfestival in Arnhem. Het Sprookjesfestival wordt vandaag om 13.00 geopend en zal tot en met zondag 30 oktober duren. Arnhem wordt 9 dagen lang overspoeld met prinsessen, prinsen, drakenjagers, tovenaars en allerlei sprookjesfiguren zoals Doornroosje, Sneeuwwitje en Roodkapje. En prinses Arnerijntje, Arnhems eigen sprookjesprinses, is natuurlijk ook aanwezig.

Er is groot aanbod van activiteiten zo is er bijvoorbeeld een Drakenspeurtocht, kan je drakendrankjes maken of het kasteel van prinses Arnerijntje bezoeken. Elke dag staat boordevol activiteiten, klik hier voor een overzicht.

Dutch Design Week

Eindhoven is the place to be! De negendaagse Dutch Desgin Week gaat vandaag van start en Eindhoven is de host van het grootste designevenement van Noord-Europa. Meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland zullen zich vergapen aan het werk van ruim 2.500 ontwerpers verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad. Maar dat is niet alles; er zijn tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten waar het publiek naar toe kan. Kom van 22 oktober tot en met 30 oktober je verwonderen, verbazen of vergapen. Kom naar Eindhoven!

Internationale Dag van de Luiaard

Sinds 2010 wordt jaarlijks op de zaterdag in de derde volle week van oktober de Internationale Dag van de Luiaard gehouden. Initiatiefnemer is de stichting AIUNAU, deze non-profit organisatie werd in 1996 opgericht door Tinka Plese. Haar doel was en is het beschermen en behoud van luiaards en andere xenarthrans, evenals andere bedreigde diersoorten, en hun natuurlijke habitat.

Is een luiaard lui?

Als je gemiddeld 15 uur per dag slaapt en een topsnelheid van zes centimeter per seconde hebt dan is de conclusie snel getrokken: een luiaard is lui. Is dat terecht? Nee, want er zijn dieren die per dag nog langer slapen. De koala bijvoorbeeld die slaapt zo’n 18-20 uur per dag, de python slaapt 18-19 uur per dag. Zo zijn er nog meer dieren te vinden die langer slapen dan de luiaard.

Goed, zoals je al kan verwachten staat de luiaard qua topsnelheid niet echt in de top 3. Eén pluspunt: de luiaard beweegt in ieder geval nog, koraal (is een dier géén plant) daarentegen beweegt helemaal niet. Oké een luiaard is dan wel het traagste zoogdier ter wereld maar niet het langzaamste. Die eer gaat naar de segrijnslak, die doet er soms een paar dagen over om een aantal meter af te leggen.

Wereldstotterdag

Sinds 1998 wordt jaarlijks op 22 oktober de International Stuttering Awareness Day (ISAD) georganiseerd. Dit jaar staat de internationale dag in het teken van vroegtijdige onderkenning van stotteren bij (heel) jonge kinderen. Een vroegtijdige signalering en behandeling van spraakproblemen kan veel problemen op latere leeftijd voorkomen. De boodschap van deze dag is: wacht niet af, doe er wat aan! Meer informatie over stotteren en/of omgaan met stotteraars vind je op stotteren.nl.

JAHOEEE! HET IS INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG!

Huh? Dat was toch 28 juni? Ja, klopt toen was het ook INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG maar de CAPSLOCKDAG van vandaag is de oudste en meest bekende. Dus houd je niet in, gebruik de CAPSLOCK naar hartenlust, het mag want het wordt vandaag niet gezien als onbeleefd of als “schreeuwen”. En nu maar hopen dat de “CapsCop” een snipperdag heeft genomen. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.