21 mei – Vesak Dag | Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling | Fête de la Nature |Wereld Whisky Dag | Wereld Lupus Dag | Dag van het Aangespannen Paard | Wereldvismigratiedag | Muzikantendag

Vesak Dag

De laatste dag waarop het volle maan is in de maand mei (in de hindoe kalender Vaisakha ) is de meest heilige dag voor miljoenen boeddhisten over de hele wereld. Theravada-boeddhisten vieren overal ter wereld het Vesak-feest. Op deze dag wordt de geboorte, de verlichting én de dood van de Boeddha herdacht welke volgens traditie allen plaatsvonden op de volle maan van de maand Vesakha van de maankalender van het oude India.

De tradities op Vesak Dag zijn: gedeeltelijk vasten, liefdadigheidswerk doen, gekooide vogels en dieren vrijlaten, het bezoeken van en het geven van aalmoezen aan de armen en behoeftigen. Met stille marsen en/of meditaties in de avond komt er een eind aan deze feestdag.

Int. Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Deze dag biedt ons de kans om ons te verdiepen in en te proberen om meer begrip op te brengen voor, door middel van de dialoog te zoeken, de culturele diversiteit in onze samenleving. Culturele diversiteit wil zeggen dat verschillende bevolkingsgroepen met ieder hun eigen culturen leven in één land. Kort gezegd: een “multiculturele samenleving”.

Nederland heeft zo’n samenleving met verschillen en overeenkomsten. Laten we de overeenkomsten koesteren in plaats van de verschillen uit te lichten. Juist omdat er veel verschillen zijn is het belangrijk om het gesprek aan te gaan als je iets niet begrijpt in plaats van meteen te (ver)oordelen. Wederzijds begrip, respect en gelijke waardigheid zijn cruciaal voor een vreedzame samenleving.

Fête de la Nature (Vier de Natuur)

Fête de la Nature is het grootste landelijk natuurfestival van Nederland met een diversiteit aan evenementen. Wil je leren hoe je een vlindervoedertafel kan maken, heb je altijd willen koken met wilde planten? Dan zit je dit weekend goed! Er zijn meer dan 200 evenementen waar je naar toe kan gaan tijdens Fête de la Nature. Ook bij jou in de buurt zijn activiteiten. Klik hier en zoek maar uit.

Wereld Whisky Dag

In Nederland kan je op Wereld Whisky Dag slechts één activiteit bijwonen en dat is een “inloop-whisky-proeverij” bij de Gevo Slijterij op het Marinus Bolkplein in Rotterdam.

Vanaf 13.00 kun je gratis de Ardbeg Dark Cove gratis proeven en elke 25 bezoeker krijgt een whiskey miniatuur fles (100 ml) cadeau. Het is vandaag ook mogelijk om bij deze slijterij je in te schrijven voor de pas opgerichte Whisky Club Rotterdam en na inschrijving bij de club kun je profiteren van voordeeltjes en activiteiten.

Welke “dagen van” zijn er nog meer vandaag?

  • Wereld Lupus Dag – congres voor mensen met lupus erythematosus en het antifosfolipiden syndroom (APS)
  • Dag van het Aangespannen Paard – één van de Nederlands grootste mensportevenementen
  • Wereldvismigratiedag – diverse leuke en interessante activiteiten voor jong en oud rond het thema vismigratie.
  • Muzikantendag – afwisselende dag met panels, workshops, demopitches en clinics waar vele kopstukken uit de muziekwereld aanwezig zullen zijn
  • Sterfdag Annie M.G. Schmidt

Vandaag hoef je echt niet binnen te blijven zitten, er zijn meer dan genoeg evenementen waar je naar toe kunt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.