20 mei – Annie M.G. Schmidt-dag | Dag van de Stagiair | Werelddag van de Bedreigde Soorten | Internationale Dag van de Bij

Annie M.G. Schmidt-dag

Wie kent Annie M.G. Schmidt niet van de kinderboeken, musicals, liedjes, gedichten, verzen, toneelstukken en radio en televisie? Wist je trouwens dat het vandaag haar geboortedag is? Ze zou vandaag 105 jaar zijn geworden.

Ja Zuster Nee Zuster

Die tv-serie kan ik me nog zo goed herinneren en wat heb ik meegeleefd met de avonturen van Zuster Klivia, Gerrit, Opa, Boze Buurman Boordevol, Jet, De ingenieur, Bertus, Wouter en Bobby.
En dan de liedjes die er in voor kwamen, zo leuk! Las laatst dat in de oorspronkelijk serie 58 liedjes zaten. Er zijn een paar die me zo te binnen schieten:

  • Duifies, duifies
  • Mijn opa
  • Wil u een stekkie?
  • Stroei-voei
  • De kat van ome Willem
  • In een rijtuigje

Dag van de stagiair

De kreet die je vaak hoort als je géén stagevergoeding krijgt is: “beschouw je stage als een investering in je studie, in jezelf, je eigen toekomst”. Dooddoener eerste klas in mijn optiek.

Natuurlijk heeft een stagiair recht op een stagevergoeding! Veel studenten hebben een bijbaantje, niet omdat ze het leuk vinden maar omdat het noodzaak is. Er moet geld binnenkomen om te kunnen leven. En nu zul je de pech maar hebben dat het stagebedrijf waar voor je stage gaat lopen je ook inzet in het weekend. Het gevolg is dat je dan ontslag moet nemen, terwijl je dat bijbaantje (soms letterlijk en figuurlijk) zo broodnodig hebt.

Het argument dat ook gebruikt wordt om de stagiair géén vergoeding te geven is dat de stagiaire qua productiviteit niet te vergelijken valt met een volledig ingewerkte arbeidskracht. Als je nieuw personeel aanneemt zeg je toch ook niet: “we gaan je pas salaris geven na je inwerkperiode van 3 maanden want dan ben je volledig ingewerkt”.

Werelddag van de Bedreigde Soorten

Jaarlijks wordt de derde vrijdag van mei gereserveerd voor de “Werelddag van de Bedreigde Soorten”. Wil je weten welke soorten er bedreigd worden of pas zijn uitgestorven dan kan ik je van harte de IUCN Rode Lijst aanbevelen.
De Rode Lijst wordt samengesteld door deskundigen van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De Rode Lijst heeft een belangrijke signaleringsfunctie en wordt eveneens gezien als informatiebron over welke soorten bedreigd worden en in welke mate.

Soorten die op de Rode Lijst staan zijn niet officieel beschermd zoals bij de Flora- en Faunawet het geval is.

Internationale Dag van de Bij

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is afhankelijk voor de bestuiving van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Een uitstekend initiatief om een “Dag van de Bij” op de internationale kaart te krijgen. Mijn steun hebben ze!

Het initiatief voor World Bee Day is afkomstig van de imkerverenigingen in Slovenië.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.