20 oktober – Dag van de Jeugdbeweging | Europese Dag van de Statistieken | Internationale Chefkok-dag | Dag van de luchtverkeersleider | Osteoporosedag | Dag van de Luiaard

Dag van de Jeugdbeweging

Met de term jeugdbeweging wordt in Vlaanderen het volgende bedoeld: een organisatie waar kinderen een dag in de week naar toe gaan en onder begeleiding van vrijwilligers bezig gehouden worden met allerlei activiteiten. Vergis je niet in de populariteit, meer dan 250.000 kinderen zijn aangesloten bij de jeugdbewegingen in Vlaanderen. Op zoek naar meer informatie en/of activiteiten, klik hier.

Europese Dag van de Statistieken

De Europese Dag van de Statistieken heeft het doel om de Europese burgers meer bewust te maken van het belang en de waarde van de officiële statistieken voor onze samenleving. Statistieken zijn onmisbaar: “Je kunt immers een land pas goed besturen als je de onafhankelijke, onpartijdige en betrouwbare cijfers kent.”

De Europese Dag van de Statistieken overbrugt ook de kloof van de Werelddag van de Statistieken. Deze dag wordt namelijk maar één keer in de 5 jaar georganiseerd door de Verenigde Naties. De eerst volgende is in 2020.

Wat is de Internationale Chefkok-dag?

Sinds 2004 wordt op inititatief van chefkok Dr. Bill Gallagher elk jaar op 20 oktober International Chefs Day gevierd. De organisatie World Association of Chefs’ Societies, ook wel Worldchefs genoemd, heeft zich verbonden aan Chefs Day en wil met deze dag het prachtige beroep van chefkok vieren én kinderen op een interactieve, leuke en creatieve manier alles leren over gezonde voeding.

Het thema van 2017: “Foods For Healthy Heroes” speelt handig in op de wereldwijde interesse voor superhelden. De boodschap van het thema: wil je een superheld worden, eet dan net als je favoriete superheld gezond.

Internationale Dag van de Luchtverkeersleider

Op 20 oktober 1961 werd de IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers Associations) in Amsterdam opgericht. Sindsdien vieren luchtverkeersleiders over de hele wereld op 20 oktober de Internationale Dag van de Luchtverkeersleider. Een dag van erkenning van één van de meest verantwoordelijke en stressvolle banen.

Wereld Osteoporosedag

Op Wereld Osteoporosedag wordt extra aandacht voor osteoporose en osteopenie. Maar wat is osteopenie? Osteopenie is het (pijnloze) voorstadium van osteoporose. Osteopenie ontstaat doordat het evenwicht tussen de botopbouw en -afbraak verandert. Het geleidelijke proces van botverlies wordt osteopenie genoemd. Als de botdichtheid vervolgens nog verder afneemt, kan het overgaan in osteoporose (botontkalking). Ben je 60 jaar of ouder en denk je dat je osteopenie of osteoporose hebt, klik dan hier voor de risicotest.

Internationale Dag van de Luiaard

Sinds 2010 wordt jaarlijks in oktober de Internationale Dag van de Luiaard gehouden. Initiatiefnemer is de stichting AIUNAU, een door Tinka Plese opgerichte non-profit organisatie. Haar doel was en is het beschermen en behouden van luiaards en andere xenarthrans maar ook hun natuurlijke habitat.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.