20 november – Universele Kinderdag | Kinderrechtendag | Transgender Gedenkdag | Afrika Industrialisatie Dag | Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter | Week van Reflectie | Europese Week van Beroepsvaardigheden

Universele Kinderdag 

Universele Kinderdag staat pal voor het bewaken van de kinderrechten en het welzijn van álle kinderen over de hele wereld ongeacht waar het geboren is. De datum voor deze dag is niet willekeurig gekozen want de 20ste november markeert de dag waarop de Verklaring van de Rechten van het Kind in 1959 werd aanvaard door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In het jaar 1989 werd op 20 november de Verklaring omgezet in het Verdrag voor de Rechten van het Kind door de Verenigde Naties. Dit is belangrijk omdat een verklaring van de Verenigde Naties niet juridisch bindend is.

Universele Kinderdag moet je niet verwarren met de viering van Kinderdag op 1 juni in ons land of in andere landen op een andere datum. Op de Kinderdag van 1 juni krijgt het kind voornamelijk cadeautjes of gaat het leuke activiteiten ondernemen.

Kinderrechtendag

De Universele Verklaring van de Rechten van het Kind is intussen door 196 landen geratificeerd (bekrachtigen van een internationaal verdrag). Dit zijn alle lidstaten van de Verenigde Naties, op de Verenigde Staten na! Schande dat de USA nog steeds niet het verdrag voor de rechten van het kind heeft geratificeerd. Ook niet onder 8 jaar president Obama. Het grootste obstakel is dat ze door het verdrag te ratificeren de doodstraf van minderjarigen moeten afschaffen.

Transgender Gedenkdag

De Transgender Day of Remembrance werd in het leven geroepen om degenen te herdenken die zijn omgekomen door anti-transgender haatgevoelens of vooroordelen. Om precies te zijn op 20 november herdenken we alle slachtoffers die gevallen zijn tussen 20 november vorig jaar tot en met gister. Aanleiding voor deze dag was de brute moord op Rita Hester in 1998, een transgender. Haar moord was de reden dat men een jaar later op 20 november in San Fransico een wake bij kaarslicht hield en met “Remembering our Deads” online project begon, dit ter nagedachtenis aan Rita Hester en alle andere slachtoffers. De nationale gedenkdag vindt vanavond bij het Homomonument in Amsterdam plaats. (18.30 – 19.30)

En wat staat er vandaag nog meer op de “dagen van” kalender?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.