21 november – Werelddag van de Visserij | Wereldtelevisiedag | Wereld Hallo Dag

Werelddag van de Visserij

Sinds 1998 wordt ieder jaar op 21 november de Werelddag van de Visserij gevierd door vissersgemeenschappen over de hele wereld. De Werelddag van de Visserij wil buiten vieren eveneens benadrukken dat mensen voor hun levensonderhoud zwaar afhankelijk zijn van de visserij. Het behoud van de oceaan en haar mariene leven is belangrijk omdat zij voedsel geeft aan miljarden mensen en aan meer dan 50 miljoen mensen werk biedt in de visserij en visverwerkende industrie

Wereldtelevisiedag

Op Wereldtelevisiedag vieren we niet het apparaat an sich maar we vieren alles wat televisie ons heeft gebracht en brengt. Televisie is een symbool voor de communicatie en globalisering in de hedendaagse wereld. Dat ondervinden we elke dag keer op keer, voordat je het weet zit je live naar aanslagen te kijken zoals in New York of Parijs.

Televisie is niet alleen onderhoudend en informatief maar ook manipulatief. Je krijgt alleen dat te zien wat andere beslissen en dat heeft toenemende impact op je beeldvorming die op haar beurt weer invloed heeft op het vormen van je “onafhankelijke” mening. Kortom, televisie is een belangrijk instrument bij het informeren, kanaliseren en heeft invloed op de publieke opinie en de wereldpolitiek. Het medium televisie brengt de wereld in je huiskamer, met al zijn voor en nadelen.

Waarom op 21 november?

Er was ook verzet tegen de Wereld Televisiedag, 11 lidstaten onthielden zich van stemming. Als uitleg gaven de Duitsers als reden op dat er al drie soortgelijke VN dagen waren: World Press Freedom Day, World Telecommunication Day en World Development Information Day. Ze vonden dat nog zo’n dag totaal geen toegevoegde waarde had. Ondanks het verzet riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 november toch uit tot World Television Day. Deze datum was gekozen om dat op 21 november 1996 het eerste World Television Forum was gehouden.

Wereld Hallo Dag

World Hello Day is als een reactie op het conflict tussen Egypte en Israël in de herfst van 1973 (de Jom Kipoeroorlog) in het leven geroepen om staatshoofden en regeringsleiders aan te moedigen om pratend conflicten op te lossen in plaats van de wapens te pakken.

Weet je wat zo fijn is aan de Wereld Hallo Dag? Iedereen kan en mag deelnemen. Je vraagt je af hoe? Heel simpel, vandaag groet je 10 (of meer) of meer mensen. Waarom? Allemaal voor het in stand houden van de vrede.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.