20 november – Universele Kinderdag | Internationale Dag voor de Rechten van het Kind | Afrika Industrialisatie Dag | Week van de Mediawijsheid

Universele Kinderdag “Stop geweld tegen kinderen”

De Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon zegt :”Het enige wat alle kinderen gemeen hebben zijn hun rechten. Ieder kind heeft het recht om te overleven en zich te ontplooien, om onderwezen te worden, om deel te nemen en om te worden gehoord, vrij van geweld en misbruik.”
Deze zinnen geven meteen de essentie weer waar de Universele Kinderdag vandaag voor staat, de kinderrechten en het welzijn van alle kinderen over de hele wereld.

Universele Kinderdag moet je niet verwarren met de viering van Kinderdag op 1 juni in ons land of in andere landen op een andere datum. Op die Kinderdag draait het voornamelijk om kadootjes krijgen of leuke activiteiten onder nemen.

Internationale Dag voor de Rechten van het Kind

Op de wereld zijn 195 landen, 193 daarvan zijn lid van de Verenigde Naties. Van die 193 landen hebben 191 landen de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind geratificeerd.
Toch jammer dat één van de wereldspelers, de USA , dat niet heeft gedaan. Puur en alleen omdat het verdrag de doodstraf van minderjarigen verbiedt.

De Verenigde Naties heeft UNICEF aangesteld als een soort toezichthouder op dit verdrag, zij mogen landen er op aanspreken als ze een loopje nemen met kinderrechten.

Afrika Industrialisatie Dag

Het thema van Afrika Industrialisatie Dag:”De ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf voor het scheppen van banen voor vrouwen en jongeren als bestrijdingsmiddel tegen armoede ”.

Ondanks de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen is Afrika nog steeds het armste en meest onderontwikkelde continent van de wereld. Dit komt ondermeer doordat in Afrika, met uitzondering van Zuid-Afrika, een industriële revolutie grotendeels nog op zich laat wachten, ongeacht de redenen.

Natuurlijk spelen ook corruptie, gewapende conflicten, gebrekkige infrastructuur en onderlinge communicatieproblemen een belangrijke rol. Ik vraag me alleen af waar moet je beginnen om de opgelopen achterstand van Afrika op te lossen. Is dat zorgen voor meer banen of beginnen met de corruptie of gewapende conflicten aan te pakken?

Week van de Mediawijsheid 20 t/m 27 november

Vroegah toen er nog geen internet was, toen was alles beter. Dat denk ik weleens maar dan betrap ik mezelf erop wat voor een gemak het internet me heeft gebracht; online een reis boeken, meer contact met mijn familie in Australië, geen encyclopedie meer nodig want we hebben google, spelletje doen, boek lezen, wat doen we tegenwoordig niet online? Kortom media spelen een steeds centralere rol in ons leven.

Media en Respect

En daar schuilt eigenlijk ook het gevaar want hoe vaak lees je niet over interpesten, over dreigtweets, over digitale loverboys, over grooming, over interfraude of over radicalisering. Zo zijn legio meer voorbeelden te bedenken.

Deze campagneweek brengt het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 6 t/m 18 jaar onder de aandacht. Er worden door het hele land diverse activiteiten georganiseerd, klik hier voor het overzicht.

Dit jaar wordt de Dag van de Plastische Chirurgie niet georganiseerd. In 2016 staat het weer op de agenda en wordt vanaf dan om het jaar georganiseerd.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.