19 november – Wereld Toilet Dag | Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling Internationale Mannendag | Wereld Filosofiedag

Vandaag wordt ook de Dag van de Gastvrijheid gehouden, locatie is het Beatixtheater in Utrecht. Dit grootschalige evenment is bedoeld voor alle professionals die verantwoordelijk zijn voor alles wat te maken heeft met eten, drinken en gastvrijheid in de zorg. Ik wil niemand te kort doen maar het kan er alleen maar op vooruit gaan, toch?

Wereld Toilet Dag

De uitvinding waarmee de meeste levens werden en worden gered daar heeft wereldwijd gezien1 op 3 mensen geen beschikking over. Deze ongeveer 2,5 miljard mensen duiken de bosjes in om hun behoefte te doen. De betekenis van het woord “behoefte” zegt het al: iets hard nodig hebben, gemis, noodwendigheid, gebrek, mangel, tekort.

Dat het gebrek aan water en aan een schoon en veilig toilet desastreuze gevolgen heeft is geen verrassing. Alleen maar een gat in de grond als toilet zorgt natuurliijk voor grote gezondheidsrisico’s en infecties zoals bijvoorbeeld cholera en uitdroging door diaree.

Een toilet, hét medicijn tegen kindersterfte.

Doordat er géén schoon en veilig toilet in de buurt is sterven jaarlijks 800.000 kinderen aan de gevolgen van diaree, dat komt neer op 70 volle schoolklassen per dag!!
Dit aantal kan op een goedkope manier, die ook nog eens makkelijk te plaatsen is, teruggedrongen worden. De latrine! Je slaat dan ook twee vliegen in één klap, je zorgt voor een schoon en veilig toilet én als de latrine vol is plant je een boom in de put. Betere bemesting kun je niet hebben.

Selfie Contest “I LOVE MY TOILET”

“Je neemt ‘m vaak voor lief, maar wát een bijzondere plek. Tijd voor een eerbetoon. Maak een selfie op het toilet, post deze op Facebook met de hashtag #ilovemytoilet. Tag drie vrienden om hetzelfde te doen.” Deze oproep wordt gedaan door Simavie en CWS. Ik zou zeggen: maak het trending topic op Twitter! En doe eens gek, doneer vandaag voor elk toiletbezoek € 0,50 of meer aan Simavi, onder het motto: “Let’s give a shit”.

Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling

Deze dag valt precies in de Nederlandse Week tegen Kindermishandeling waarover ik op 16 november jongstleden heb geschreven. Wat voor Nederland geldt, geldt ook werelwijd: #laatzenietbarsten !

Internationale Mannendag

Persoonlijk vind ik dit echt een onderwerp voor Maxim Hartman.. 😉 Eerst volgende uitzendng van zijn programma “Nog Meer Voor Mannen” is aankomende maandag, 22.00 op RTL7.

Waarom Mannendag toch echt noodzakelijk is ondanks het feit dat ze toch nog altijd (bijna overal) de baas zijn en het een stuk makkelijker hebben dan ons vrouwen heeft een oplettende lezeres mij geattenteerd op een artikel met 15 redenen waarom wij echt wel de mannen hun “mannendag” gunnen. Wil je het lezen? Klik dan hier.

Wereld Filosofiedag in Parijs

Op het UNESCO hoofdkantoor in Parijs vindt deze dag plaats. Er staat “een rondetafel debat over de onderwerpen van de veelheid van talen en plaatsen van de filosofie” op de agenda. Wil je dit rondetafel debat live volgen of meer info? Dat kan, klik hier.

Ik ga vandaag eens diep en open nadenken over het leven, mensen en geloof.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.