20 maart – Verkiezingen | Begin van de lente | Dag van het Geluk | Dag van de Francofonie | MeatOut | Wereldverteldag | Kikkerdag | Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren | Dag van de Mus | Mondgezondheidsdag

Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen

Nee, wees niet bang. Ik ga geen stemadvies geven maar wil je wel zeggen dat de verkiezingen van vandaag best belangrijk zijn. Ja, je kiest vandaag de leden van de Provinciale Staten en je kiest één van de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van de waterschappen. Wat maakt het dan zo belangrijk? De leden van Provinciale Staten die vandaag worden gekozen kiezen in mei de 75 leden (senatoren) van de Eerste Kamer. En zij, de senatoren, beslissen of een wetsvoorstel wordt aangenomen of verworpen. En dat maakt deze verkiezingen zo belangrijk.

Begin van de lente

Vandaag begint de astronomische lente. De vraag die me nu bezighoudt is: kan ik al mijn winterjas opruimen of niet? Zonder jas buiten lopen is gezien het weer nog geen optie. Laat ik voor de zekerheid mijn “tussenjas” aan de kapstok hangen. Want je weet het maar nooit.

Hoe weet je nu precies wanneer de lente begint? Tijdens de maartequinox gaat de aarde door het lentepunt, dat is het begin van de lente op het noordelijk halfrond. De dag en de nacht duren tijdens de maartequinox en septemberequinox bijna even lang (equi = gelijk, nox = nacht).

Internationale Dag van het Geluk

Vandaag verschijnt de 2019 editie van het World Happiness Report. Het rapport is een jaarlijkse publicatie van het Sustainable Development Solutions Network van de VN waarop de gelukkigste landen ter wereld staan. De algemene ranglijst van landengeluk is gebaseerd op de gepoolde resultaten van Gallup World Poll enquêtes. Hoe wordt geluk berekend? Er wordt onder meer gekeken naar politieke vrijheid, de jaren dat mensen gemiddeld in gezondheid leven of mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen en vrijheid om levenskeuzes te maken. Ook komen vrijgevigheid, vrij zijn van corruptie en de omvang van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking langs.

Het thema van Internationale Dag van het Geluk 2019 is Happier Together. Het thema is gericht op wat we gemeen hebben, in plaats van wat ons scheidt. Iedereen wil per slot van rekening gelukkig zijn en het leven is gelukkiger als we samen zijn. Je wordt uitgenodigd om te delen wat je doet om een gelukkiger wereld te creëren. Inspireer anderen en gebruik hashtag #InternationalDayOfHappiness op sociale media.

Wanneer ben ik gelukkig?

Goede vraag! Hangt van een paar factoren af. Op de dag dat de astronomische lente begint kan ik natuurlijk niks anders zeggen dan dat een zonnetje en een gemiddelde temperatuur van 23 graden mij erg gelukkig maken. Waar ik ook knap gelukkig van word is samen met mijn vrouw ouderwetse bordspellen te spelen. Gewoon samen even lekker relaxen. Speltip: zorg vooraf voor duidelijke speluitleg en de juiste spelregels, je wilt natuurlijk geen ruzie om een potje Monopoly!

Wat staat er vandaag nog meer op de agenda?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.