afbeelding versterkt pangolin dag

20 februari – Wereld Pangolin Dag | Werelddag van Sociale Rechtvaardigheid | Internationale Pijp Rook Dag | Huishoudbeurs

10e editie Wereld Pangolin Dag

Wereld Pangolin Dag is een dag waarop we even stilstaan bij deze unieke zoogdieren en hun benarde situatie. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is een pangolin? Het is een langwerpig klein dier dat een harnas draagt van vele harde schubben. Pangolins worden 40 tot 70 centimeter lang, exclusief de lange staart. Bij gevaar rollen ze zich op waardoor ze voor veel roofdieren niet meer interessant zijn. Slechts hyena’s en een paar grote katachtigen zijn instaat om ze op te eten. Het grote gevaar voor de pangolin komt uit een andere hoek. Zonder dat er bewijs voor is geloven de Chinezen dat de schubben van de pangolin geneeskrachtige werking hebben. In Vietnam staat de zeldzame en bedreigde pangolin op het menu voor de rijke stinkers. Conclusie: als je de mens hebt heb je verder geen natuurlijke vijanden meer nodig!

Werelddag van Sociale Rechtvaardigheid

In 2007 is Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid (World Day of Social Justice) in het leven geroepen door Verenigde Naties en in 2009 werd de dag daadwerkelijk voor het eerst gevierd. Werelddag van Sociale Rechtvaardigheid is ingesteld om wereldwijd gelijke kansen voor iedereen te bevorderen.

Thema 2021: A Call for Social Justice in the Digital Economy

De digitale economie heeft steeds meer invloed op onze manier van werken. Sinds begin 2020 hebben de gevolgen van de COVID-19-pandemie geleid tot meer thuiswerk. Hebben werkafspraken op afstand de voortzetting van veel bedrijfsactiviteiten mogelijk gemaakt. De digitale economie heeft hierdoor in een rap tempo vaste voet aan de grond gekregen. De crisis heeft ook de digitale kloof tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden verergerd. Met name op het vlak van de beschikbaarheid, betaalbaarheid en het gebruik van informatie ICT en toegang tot het internet.

Het is aan de lidstaten en relevante VN-instellingen en andere belanghebbenden om naar oplossingen te zoeken om de digitale kloof te overbruggen. Te zorgen voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt, op te komen voor arbeids- en mensenrechten. Waarbij men gendergelijkheid en toegang tot sociaal welzijn en rechtvaardigheid voor iedereen niet uit het oog mag verliezen.

Internationale Pijproken Dag

De eerste International Pipe Smoking Day (IPSD) werd in 2008 opgericht door Pipe Club of Lebanon, Smokers Forums, Vancouver Pipe Club en Global Pipe Smokers Forum. Net zoals toen staat het pijp roken centraal. Wat ook niet veranderd is het effect wat pijproken heeft op de roker. Natuurlijk heeft pijproken ook negatieve kanten maar het is een gegeven dat pijproken voor een rustmomentje zorgt tijdens de drukte van alledag. En laten we de geur niet vergeten. Na 20 jaar kan ik nog steeds de geur van mijn vaders pijptabak in mijn gedachten oproepen. Zie het pakje zelfs nog voor. Ik zie mezelf ook weer naar de A&O fietsen omdat mijn vader een pakje Sail geel pijptabak nodig had. Ach die goeie oude tijd. Goed, hoe vieren we IDSP vandaag? Heel simpel, door een pijp te roken. Misschien een gek idee, maar waarom maak je niet een pijpfie?

Onderstaand evenement wordt naar een andere datum verplaatst:

Deel dit bericht