afbeelding versterkt wereld burgerbeschermingsdag

1 maart – Wereld Burgerbeschermingsdag | Wereld Complimentendag | Pannenkoekendag | Vette Dinsdag | Vastenavond | Internationale Rolstoeldag | Nationale Complimentendag | Internationale Dag van de Zelfverwonding | Antidiscriminatiedag | Internationale dag voor Vrouwen met Epilepsie | Jeugdboekenmaand (BE) | Internationale Dag van Vrouwen van Kleur

Wereld Burgerbeschermingsdag

Sinds 1990 wordt op Wereld Burgerbeschermingsdag de inwerkingtreding van de ICDO Grondwet uit 1972 herdacht en worden twee hoofddoelen uitgelicht. Namelijk het belang van burgerbescherming en eerbetoon aan alle (gevallen) mannen en vrouwen van de burgerbescherming. Het thema van Wereld Burgerbeschermingsdag 2022 is “Civiele verdediging en management bij verplaatsen van bevolking bij rampen en crisissen; de rol van de vrijwilligers en de strijd tegen pandemie“. De ICDO erkent de rol die vrijwilligers spelen tijdens rampen, crisissen en oorlogen.

Daarom roept ICDO de internationale gemeenschap op meer te doen voor de vrijwilligers. Want kijk maar naar de oorlog die op dit moment woedt. De vrijwilligers ontfermen zich over de gevluchte Oekraïners. Zij zorgen voor slaapplekken, eten, kleren , eigenlijk alles wat je de vluchtelingen nodig hebben.

Burgerbeschermingsdag in Nederland

Vroeger hadden wij in Nederland de civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking (BB). Die is opgeheven in 1986. Tegenwoordig spelen in Nederland bij de bestrijding van een crisis of ramp diverse partijen een rol. Zo heeft de brandweercommandant bijvoorbeeld de operationele leiding bij het bestrijden bij een ramp. Misschien kan de oorlog in Oekraïne een zetje in de rug zijn voor een nieuwe Bescherming Bevolking (BB) in Nederland.

Wereld Complimentendag

Niemand kan beter verwoorden hoe Wereld Complimentendag is ontstaan dan de initiatiefnemers zelf. Daarom heb ik gekozen om zo goed mogelijk het persbericht te vertalen. Wat ook meespeelt is dat ik al 7 weken met een zware hernia op bed lig en wacht op mijn operatie over een kleine 4 weken. Hoef je denk ik niet uit te leggen dat ik momenteel veel pijn heb. Dus ik dacht “meid, maak het jezelf makkelijk en ga lekker slapen”. Zo gezegd, zo gedaan.

Na vele succesvolle edities van Nationale Complimentendag in Nederland vragen de initiatiefnemers zich af waarom het evenement geen Wereld Complimentendag zou mogen worden en zo De Positiefste Dag ter Wereld zou moeten creëren? De redenering erachter is logisch. Het initiatief is, in tegenstelling tot Valentijnsdag, Secretaressedag en Moeder- en Vaderdag, niet commercieel gericht, waardoor iedereen het zich kan veroorloven om mee te doen. Wereld Complimentendag richt zich simpelweg op de fundamentele menselijke behoefte aan erkenning en waardering. Niemand wint commercieel, maar iedereen wint emotioneel. En daarin ligt zijn kracht.

1 maart staat in het teken van bewust stilstaan bij wat iemand in jouw omgeving goed doet en die persoon laten weten dat hij/zij daarvoor oprecht gewaardeerd wordt. Het moet worden gedaan door middel van woorden in plaats van geschenken. Een oprecht en persoonlijk compliment kost niets, maar de impact op de ontvanger is enorm, zegt Hans Poortvliet, erkenningsprofessional en de drijvende kracht achter het jaarlijkse evenement in Nederland.

Niets stimuleert meer, geeft meer energie, maakt mensen gelukkiger en verhoogt zakelijk gezien de productiviteit en betrokkenheid sneller dan oprechte waardering. Dus waarom niet wat meer gebruiken?

Voor wereldwijde ondersteuning van het initiatief rekent Poortvliet op zijn eigen uitgebreide internationale netwerk waaronder RPI (Recognition Professionals International). “En natuurlijk hoop ik oprecht dat Twitter, Facebook en Instagram opnieuw hun ongelooflijke kracht als sociale media zullen bewijzen. Immers: wat is er socialer dan oprechte waardering te tonen voor een ander mens? Als iedereen op 1 maart minstens drie mensen in zijn/haar omgeving of (sociale) netwerk een oprecht en oprecht compliment geeft, creëren we zeker de Positieve Dag ter Wereld!

Op 1 maart is het dringen op de dagenvanhetjaar kalender.

Deel dit bericht