19 mei – Wereldhuisartsendag | Wereld IBD-dag | Aids Candlelight Memorial

Wereldhuisartsendag

In 2010 heeft de internationale huisartsenorganisatie WONCA 19 mei uitgeroepen tot World Family Doctor Day. Eén keer per jaar een dag waarop je stil te staat bij de belangrijke rol en dito bijdrage van huisartsen in de gezondheidszorg. Jij en ik verkeren in de positie dat gemiddeld gezien de Nederlandse huisarts op ongeveer één kilometer afstand zit. Hij/zij kent jou goed, weet hoe je thuissituatie eruit ziet en komt bij je langs als het nodig is. Niet overal ter wereld hebben patiënten toegang tot zulke zorg en dienstverlening. Op wereldhuisartsendag vieren we ook de vooruitgang die wereldwijd in de gezinsgeneeskunde wordt geboekt.

Huisartsen; zorgen heel je leven voor je.

Het centrale thema “Family doctors – caring for you for the whole of your life” benadrukt de rol die de huisarts gedurende je leven inneemt. Even kort door de bocht gezegd, de huisarts verleent zorg van wieg tot graf. Het centrale thema wil ook de belangrijke rol aanstippen die de huisarts inneemt als het gaat om zorg en kinderen, palliatieve zorg en levenseinde begeleiding.

Wereld IBD-dag

Op World IBD Day wil de initiator meer begrip kweken voor chronische inflammatoire darmziekten en overheden en zorgprofessionals aansporen om actie te ondernemen en steun te betuigen aan de tien miljoen mensen die leven met IBD. Verder hoopt men dat Werelddag IBD mensen over de hele wereld verenigt in hun strijd tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op Wereld IBD-dag staan wij specifiek stil bij de meer dan 80.000 Nederlanders die lijden aan deze ziekte.

De afkorting IBD staat voor inflammatory bowel disease, chronische inflammatoire darmziekten. Dit is een verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Ook kun je te maken krijgen met gewichtsverlies , koorts, je niet lekker voelen en braken. Klik hier voor meer informatie over de drie chronische inflammatoire darmziekten.

#IBDuitgelicht

Op wereld IBD-dag worden er wereldwijd opvallende gebouwen paars verlicht. Vorig jaar stond de Erasmusbrug in de paarse schijnwerpers. Maar ook het Maasstad Ziekenhuis en het Bond Park (farmaceutisch bedrijf Janssen) in Breda en het gebouw van farmaceut Pfizer in Capelle.

Internationale Aids Candlelight Memorial

Sinds 1983 vindt iedere derde zondag in mei de International Aids Candlelight Memorial plaats. De International AIDS Candlelight Memorial heeft als doel het verhogen van (mondiale) solidariteit, stigmatisering en discriminatie bestrijden, belangenbehartiging en ondersteuning. De International AIDS Candlelight Memorial is veel meer dan alleen een herdenkingsactiviteit, het is ook een dag om stil te staan bij de gevaren van HIV en AIDS

Deel dit bericht