19 februari – Internationale Dag van de Walvis

Internationale Dag van de Walvis

Uit de IDEA kalender van “belangrijke groene werelddagen” blijkt dat het vandaag de Internationale Dag van de Walvis is. Deze dag is ontstaan in het jaar ( 1986 ) dat de Internationale Walvis Commissie ( IWC ), na 200 jaar intensieve walvisjacht, een moratorium ( verbod ) instelde op alle commerciële walvisvangst. Dat verbod weerhield IJsland, Noorwegen en Japan er niet van om onder het mom van “wetenschappelijk onderzoek en commercieel belang” sinds 1986 meer dan 25.000 walvissen af te slachten! In werkelijkheid belandt het walvisvlees op de markt, op een etensbord of wordt het verwerkt in hondenvoer.

Internationale Walvis Commissie

Doordat de organisatie IWC zelf niet bevoegd is om het moratorium dwingend op te leggen, volgen er geen sancties. Wat het IWC wel doet is bepalen hoeveel walvissen haar leden mogen vangen in de hoop dat haar leden zich daar ook aanhouden.

Het probleem van de organisatie IWC is dat driekwart van de stemmen van haar leden nodig is om een besluit bindend te maken. En daar klopt het eerste probleem op de deur, elk land kan toetreden tot het IWC. Of het land nu economisch betrokken is bij de walvisjacht of niet, dat doet niet ter zake. In principe zou Luxemburg ook kunnen toe treden tot het IWC.

En daar wringt de schoen, Japan bijvoorbeeld koopt stemmen en steun van landen om zodoende een meerderheid te verkrijgen bij stemmingen. Landen die stemmen vóór walvisjacht welteverstaan, zoals Mongolië bijvoorbeeld. Hoe krom is dit!

Japanse walvisjagers schenden uitspraak van het Internationale Gerechtshof

In maart 2014 bepaalde het Internationale Gerechtshof dat Japan de walvisjacht moest stoppen omdat het zogenaamde wetenschappelijke programma om walvissen te vangen onwettig was. Ruim een jaar heeft Japan zich aan deze uitspraak gehouden, echter ze zijn van plan om dit jaar gewoon weer in de wateren rond Antarctica op jacht te gaan. Dat heeft het Japanse Agentschap voor Visserij laten weten. En weer gebruikt Japan dezelfde smoes, de smoes van een “wetenschappelijk” onderzoek. Niemand die hier intrapt maar Japan gaat gewoon haar gang met het afslachten van honderden walvissen.

Bescherm de Walvissen, Stop de Walvisjacht!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.