20 februari – Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid

Sociale Rechtvaardigheid

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in 2007 de Werelddag van Sociale Rechtvaardigheid in het leven geroepen. Leven in een sociaal rechtvaardige samenleving houdt in dat een ieder, ongeacht zijn identiteit, recht heeft op en toegang heeft tot de basisbehoeften zoals vrijheid, veiligheid, onderwijs en voedselzekerheid.
In de praktijk blijkt dat moeilijk te realiseren want sociale rechtvaardigheid is een complexe samenhang tussen economische factoren, basisbehoeften en de mate waarin mensen functioneren in onze samenleving.

Wat houdt sociale rechtvaardigheid in voor mij

Het eerste wat in me opkomt is onze gezondheidszorg. Door de als maar stijgende premies en eigen risico bijdragen kunnen steeds minder mensen de rekeningen betalen en gaan daardoor, of juist vanwege dat, steeds minder snel naar een huisarts of specialist. De gevolgen kunnen rampzalig zijn, mensen die te lang blijven rondlopen met een ziekte die wellicht in een vroeg stadium goed te bestrijden was maar door de angst van bijbetalen of dat je eigen risico er aan gaat, blijven mensen weg bij de huisarts of specialist.

Gezondheidszorg

Sociaal rechtvaardig is ook dat de hoge heren in de gezondheidszorg minder gaan verdienen en dat zorgverzekeraars géén winst kunnen of mogen maken maar dat alles teruggestopt wordt in het verbeteren van onze gezondheidszorg en ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken en medicijnen. Ook sociaal rechtvaardig is dat we zelf beslissen in welk ziekenhuis en door welke specialist we geholpen willen worden.

Basisinkomen, sociaal rechtvaardig?

Wat zou jij er van vinden als jouw gemeente wil gaan experimenten met een basisinkomen voor iedereen? Iedereen van 18 jaar en ouder of je een baan hebt of niet of je WAO of AOW hebt of niet je krijgt allemaal hetzelfde vaste maandelijkse inkomen. Er is berekend dat een bedrag van € 1.000,- hoog genoeg is om als een volwaardig lid aan de samenleving te kunnen deelnemen.

www.basisinkomen2018.nl

“We hebben uitgerekend dat een basisinkomen tussen de € 1.500,- en € 1.000,- het meest reëel is. Van alles dat daar bovenop wordt verdiend, is de eerste € 500,-belastingvrij. De hoogte van het basisinkomen is zodoende dat het mensen motiveert om erbij te gaan werken. En dan is de basiszorgverzekering sowieso al door de overheid betaald.” Dit zegt financieel adviseur Luijendijk, één van de initiators van www.basisinkomen2018.nl.
(bron; www.basisinkomen2018.nl)

Ik ben reuze benieuwd hoe ver de gemeente Utrecht nu is om het Experiment Basisinkomen te starten?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.