18 februari – Black Reel Awards versus “te witte” Oscars

Black Reel Awards vs “te witte” Oscars

Tijdens de hele discussie die ook in Nederland werd ( en wordt ) gevoerd over de “te witte” Oscar uitreiking op 28 februari aanstaande is bij mijn weten nergens de Black Reel Awards uitreikingen aangestipt.
Waarom niet, vraag ik me dan af. Het is niet zo dat dit pas vorig jaar voor het eerst was. De Black Reel Awards uitreikingen zijn al in 2000 in het leven geroepen door Tim Gordon en Sabrina McNeal om jaarlijks de Afro-Amerikanen die werkzaam zijn in het medium film (apart van de Oscar uitreikingen) te eren.

Hoe onder andere de Nederlandse Sylvana Simons over deze hoofdzakelijk Amerikaanse aangelegenheid denkt, heeft dat een toegevoegde waarde of is het alleen weer een tv moment pakken? Per slot van rekening is de discussie over “Zwarte Piet” alweer enig tijd geen “nieuws”.

And the nominees are……

Net zoals bij de Oscar uitreiking zijn er bij de Black Reel Awards veel categorieën, 26 in totaal, waarin de prijzen gaan vallen. De genomineerden bij de Black Reel Awards zijn:

Beste film Beste acteur Beste actrice
Beasts of No Nation Abraham Attah in Beasts of No Nation Viola Davis in Lila & Eve
Chi-Raq Chiwetel Ejiofor in Z for Zachariah Teyonah Parris in Chi-Raq
Concussion Samuel L. Jackson in The Hateful Eight Kitana “Kiki” Rodriguez in Tangerine
Creed Michael B. Jordan in Creed Zoe Saldana in Infinitely Polar Bear
Straight Outta Compton Will Smith in Concussion Karidja Toure in Girlhood

“Het winnen van een Oscar of willekeurig een andere prijs is géén belofte voor een grote carrière, het biedt wellicht betere kansen op kwalitatief betere films”, zegt Tim Gordon, Executive Director van The Foundation for the Augmentation of African-Americans in Film en mede-oprichter van de Black Reel Awards in een open brief aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

(bron: www.blackreelawards.com)

Seksistisch en racistisch

Natuurlijk begrijp ik de ophef over het gebrek aan diversiteit bij de Oscarnominaties maar helaas geldt het niet alleen voor mensen met een gekleurde huid. De 6.000 leden van de Academy zijn al jaren lang seksistisch en racistisch want hoeveel vrouwen hebben een Oscar mogen winnen? De Oscar voor beste actrice en vrouwelijke bijrol daar buiten gelaten. Laten we de lat hoger leggen, hoeveel lesbische vrouwen met een gekleurde huid hebben een Oscar gewonnen?

De Academy bestaat voor driekwart uit blanke mannen met een gemiddelde kiesgerechtigde leeftijd van 69. Dat verklaart alles, toch? Wil je leden hebben die een eerlijke afspiegeling van de maatschappij vertegenwoordigen, een groep met al haar (gender)diversiteit en entiteiten er in, dan zal het roer drastisch om moeten.

De wereld bestaat uit meer dan alleen maar “wit” en “zwart”. Kijk eens goed om je heen, echt goed om je heen, en je zult ontelbaar veel verschillende soorten kleuren zien!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.