afbeelding versterkt leggin dag

18 oktober – Internationale Legging Dag | Wereldjeugddag voor Democratie | Nationale Géén Baarddag | Wereld Menspauzedag | Europese dag tegen Mensenhandel | Wereld Okapidag | Dag van de Chocolade Cupcake

Foto gebruikt voor banner is afkomstig van Manandshaving.nl

Internationale Legging Dag

Als in de herfst de temperaturen gaan dalen dan duiken we de kledingkast in om warmere kledingstukken te voorschijn te halen. En wat is warmer dan een gemiddelde spijkerbroek? Juist, de legging. De online sportkleding Fabletics kwam op het lumineuze idee om het begin van het leggingseizoen een feestelijk tintje te geven. In 2019 lanceerde zij daarom de eerste Internationale Legging Dag. Vroeger was de legging echt nodig voor een extra laag warmte, tegenwoordig is de legging een iconische kledingstuk die comfort en mode combineert.

Leggings kwamen als een standaard kledingstuk opzetten in de jaren ’50 en ’60. Trendsetter in die tijd was Audrey Hepburn. Zij stond bekend als een waar stijlicoon. En ja, als jou heldin van het witte doek een strakke zwarte broek met hoge taille draagt dan volg jij als fan natuurlijk. Dat is van alle tijden. Alhoewel de broek van Audrey toen geen stretch bevatte, was het qua modebeeld duidelijke iets anders dan de wijde pijpen die toen der tijd in de mode was.

Leggings: een multifunctioneel kledingstuk

De legging is niet een kledingstuk dat in de vorige eeuw voor het eerst werd gedragen. Lang daarvoor bestond de legging al. Tenminste als je de dikke kousen meetelt die de Schotse mannen in de 14e eeuw al onder hun kleding droegen. Nou ja legging, het waren twee losse pijpen die gemaakt waren van leer of kleine metalen ringetjes. Deze losse pijpen veranderen in de Renaissance tot panty’s. Nog steeds bedoeld voor mannen. En dat bleef zo tot de 19e eeuw, daarna kwamen de vrouwen in beeld. Zoals ik al eerder vermeldde was het Audrey Hepburn die een grote ommekeer in het modebeeld voor de dames te weeg bracht.

Na de ontdekking van Lycra door Joseph Shivers eind jaren ’50 ging het snel met de legging. Niet alleen werd het een bijna onmisbaar kledingstuk voor de sportschool, het werd echt een nieuwe modestijl. In het straatbeeld verschenen vrouwen die leggings combineerde met minirokjes of shift jurken. Dankzij de film Grease en popzangeres Blondie werden leggings in de jaren ’70 een heuse trend. In de jaren ’80 deed Madonna een duit in het zakje. En wie herinnert zich Jane Fonda niet in haar aerobics video’s? Heb daar nog nachtmerries van. Over nachtmerries gesproken, weet je waar ik nog badend van in het zweet wakker van word? Vrouwen in een witte drie kwart capri legging. Ik wil hier niet aan body shaming doen maar echt, niet iedereen staat een legging.

Hoe vier je Internationale Legging Dag?

Trek je mooiste legging aan en draag deze met trots. Beschouw Internationale Legging Dag als een kans om de heersende dresscode te doorbreken, of het nu op kantoor is of voor dat vijfsterrenrestaurant waar je vanavond dineert. Je op je gemak voelen is tenslotte waar het bij deze dag echt omdraait. Deel je favoriete looks en stijlen door de hashtag #LeggingDay te gebruiken op sociale media op 18 oktober.

Niet deze 6 wereld/Europese/nationale “dagen van” vergeten

Deel dit bericht