afbeelding versterkt wereld balletdag

19 oktober – Wereld Balletdag | Werelddag ter bestrijding van Borstkanker | Moeder Teresa Dag | Internationale Gin & Tonic Dag

8e editie Wereld Balletdag

Ben jij een liefhebber van ballet? Dan zit je goed vandaag! ’s Werelds beste balletgezelschappen bieden je op Wereld Balletdag een kijkje achter de schermen aan. Hoe? Via gratis livestreams krijg je een voorproefje van aankomende optredens en zie je de grootste balletsterren aan het werk. Je kunt ook de balletlessen en repetities volgen verdeeld over zes continenten. Doordat elk balletgezelschap in een andere tijdzone leeft kan je als je wilt bijna het klokje naar ballet van het hoogste niveau kijken. Naast Het Nationale Ballet zijn er dit jaar bijdragen van meer dan vijftig balletgezelschappen van over de hele wereld. Wereld Balletdag is en dag die je als ballet liefhebber niet mag missen!

Werelddag ter bestrijding van Borstkanker

Oktober is Borstkankermaand, maar één dag in deze maand springt er uit. Dat is de Werelddag ter bestrijding van Borstkanker. Op Werelddag ter bestrijding van Borstkanker wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat borstkanker op tijd wordt ontdekt en behandeld. Want dat maakt de kans op langdurige overleving groter. Hoe kleiner de tumor in de borst, hoe kleiner de kans dat deze uitzaait naar de lymfklieren of andere plaatsen in het lichaam.

Oorzaken en risicofactoren

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor borstkanker aan te wijzen. Bij het merendeel van de patiënten is geen precieze oorzaak vast te stellen. Wel is bekend dat er bepaalde risicofactoren bestaan, een belangrijke factor is de westerse levensstijl. Andere risicofactoren zijn:

  • kort of helemaal geen borstvoeding geven
  • weinig of geen kinderen krijgen of het krijgen van het eerste kind op latere leeftijd
  • het slikken van “de pil”, het risico neemt weer af na het stoppen met de pil
  • langdurig (2 tot 3 jaar) gebruik van hormoonpreparaten tegen overgangsklachten
  • vroege leeftijd van de eerste menstruatie en/of late menopauze
  • bij 5 à 10% is erfelijke aanleg een oorzaak van borstkanker
  • een eerdere goed- of kwaadaardige borstaandoening

Zelfonderzoek

Bij het ontstaan van borstkanker spelen meestal meerdere factoren een rol. Als één van de risicofactoren op jou van toepassing is wil dat nog niet zeggen dat je ooit borstkanker krijgt. Om tijdig een verandering aan je borst of tepel te kunnen ontdekken is het belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien). Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts. Wacht niet te lang. De bestrijding van borstkanker begint bij jou!

Moeder Teresa Dag

Is Moeder Teresa een heilige of meer een schijnheilige? De meningen zijn verdeeld, voor de één is zij het schoolvoorbeeld van Naastenliefde en Liefdadigheid. Voor de ander is Moeder Teresa iemand die dubieuze relaties met rechtse politieke leiders onderhield en geld aannam van twijfelachtige afkomst. Zoals van de gruwelijke familie Duvalier in Haïti. In ruil daarvoor prees zij het bewind van dictator Duvalier. Ook van Charles Keating, een Amerikaanse bankier, nam MT geld aan. Hij was de man die bekend werd vanwege de Lincoln Savings and Loan schandalen in de jaren ’80.

(bron: historiek.net)

Nog een paar feiten op een rijtje:

De medische zorg in de huizen van Moeder Teresa was zeer primitief; patiënten met tuberculose werden niet geïsoleerd, injectienaalden niet gesteriliseerd, er was geen professionele pijnbestrijding voor de stervenden. Er werden überhaupt bijna geen pijnstillers verstrekt maar, tromgeroffel, er werd gelukkig wel volop gebeden. Dat zal een opluchting zijn geweest voor de terminale patiënten die geen morfine kregen!

Internationale Gin & Tonic Dag

Natuurlijk gaan we Gin & Tonic Dag vieren! Wist je dat er 2 data zijn voor Gin & Tonic Dag? De 2e GT Dag is op 9 april, Oké, das dan weer een nationale Amerikaanse “dag van” dus die telt voor ons eigenlijk niet mee. Tenzij je Amerikaan bent. Zit er een verhaal achter waarom het op 19 oktober wordt gevierd? Ja natuurlijk. International Gin and Tonic Day werd in het leven geroepen om Mary Edith Keyburn te herdenken. Zij was een bijzondere dame die wel van een glaasje gin en tonic hield. Zij hield zo van deze mixdrank dat zij op haar sterfbed nog een drankje nam. Het verhaal gaat dat de gin & tonic in een waterfles het ziekenhuis werd binnen gesmokkeld. Zij stierf, zogezegd, op 95-jarige leeftijd op 19 oktober 2010 in het harnas.

Deel dit bericht