18 juni – Vaderdag | Dag van de Duurzame Gastronomie | Internationale Picknickdag | Internationale Sushi Dag |Wereld ALS Dag | Internationale Paniekdag | Autistic Pride Day

Vaderdag

In 1928 werd Moederdag een officiële Moederdag in Nederland en sindsdien werd door de heren vaders met smart gewacht op een officiële Vaderdag. Tenminste dat staat te lezen in de “Nieuwe Tilburgsche Courant” van 12 mei 1936. Want de vaders wilde ook een dag van waardering. Aangespoord door De Bond van Sigarenwinkeliers werd vanaf oktober 1937 Vaderdag in Nederland gevierd. Oktober bleek achteraf toch niet zo’n handige maand te zijn om Vaderdag te vieren, het was te kort voor Sinterklaasfeest en Kerst. Daarom werd in 1948 op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten besloten om Vaderdag te verplaatsen naar de derde zondag in juni.

Tis dat ik te oud ben om met een zelf-gekleide-asbak of tekening aan te komen zetten op Vaderdag, anders wist ik het wel. Want net zoals bij Moederdag zijn de prijzen van de meest populaire Vaderdag geschenken de laatste weken trapsgewijs omhoog geschoten. Het is en blijft natuurlijk een commerciële “feestdag” die flink moet worden uitgebuit door de detailhandel.

Dag van de Duurzame Gastronomie

Gastronomie ook wel gastrologie genoemd kan volgens Wikipedia twee dingen betekenen, namelijk:

  1. de studie van alles wat met de hogere kookkunst te maken heeft.
  2. de studie van alles wat te maken heeft met de betrekking tussen voedsel en cultuur

Als ik de uitleg over deze dag lees die op de VN website staat dan gok ik dat de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie betrekking heeft op nummer twee. “….om enerzijds gastronomie als een cultuur te erkennen, en anderzijds ook om de diversiteit in culturen en natuur overal ter wereld te benadrukken. Ook herbevestigt de Internationale Dag dat alle culturen en beschavingen een essentiële bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkeling.”

Europese Regio van de Gastronomie

Samen met het West-Ierse Galway mag Brabant zich volgend jaar een jaar lang “Europese Regio van de Gastronomie” noemen. Deze titel heeft zij te danken aan haar initiatieven voor verduurzaming en innovatie in de landbouw en voeding. De provincie onderscheidt zich verder door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased.

Internationale Picknickdag

In veel landen viert men vandaag de Internationale Picknickdag. Een dag waarop je met je picknickmandje in de hand op zoek gaat naar een prachtige picknickplek. Wil je de natuur in dan kun je op natuurmonumenten.nl terecht voor een overzichtvan de mooiste picknickplekken.

Heb je de smaak van het picknicken te pakken dan kun je vast voor volgende week zondag de Nationale Picknickdag in de agenda zetten. Dit is een initiatief van de organisatie van de Midsummer Tuinfair omdat dit jaar de Tuinfair voor de tiende keer wordt georganiseerd.

Wat is er nog meer te doen vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.