19 juni – Wereld Martini dag | Internationale dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties | Wereld Sikkelcel Dag

Wereld Martini dag

Sporadish komt het voor dat ik aan James Bond denk, meestal is dat wanneer ik een glas Martini in mijn hand heb. Het lievelingsdrankje van James Bond is Vodka Martini, die volgens het oorspronkelijke recept geroerd en niet geschud werd (“stirred, not shaken”). Dat James Bond in de film vroeg om een “shaken, not stirred” Vodka Martini werd destijds bijna gezien als een soort heiligschennis onder het gilde van de cocktailmakers.

Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties

In 2015 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 19 juni uit tot Internationale dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties. Zij deed dit om te benadrukken dat conflict gerelateerd seksueel geweld moet stoppen. Deze dag staat eveneens in het teken van het herdenken van de slachtoffers en overlevenden en hen die hun leven verloren in hun strijd tegen deze gruwelijke misdaden.

De term “conflict gerelateerd seksueel geweld” heeft betrekking op verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen prostitutie, gedwongen zwangerschap, gedwongen abortus, gedwongen sterilisatie, gedwongen huwelijken en elke andere vorm van vergelijkbare seksueel geweld tegen vrouwen, mannen, meisjes of jongens die direct of indirect in verband kan worden gebracht met een (gewapend) conflict. Steeds meer wordt tijdens oorlog en conflicten seksueel geweld ingezet als machtswapen en als wapen om een samenleving te ontwrichten.

“Voorkoming van seksuele geweld in conflictsituaties door rechtvaardigheid en afschrikking”

Om de tweede Internationale dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflictsituaties te vieren faciliteert de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC) morgen op het hoofdkantoor van de VN in New York van 13.15-14.45 een debat tussen diverse experts en aanwezigen over het thema van 2017: “Voorkoming van seksuele geweld in conflictsituaties door rechtvaardigheid en afschrikking”. Je kunt de discussie volgen op social media via hashtag #EndRapeinWar.

Wereld Sikkelcel Dag

In 2008 erkende de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat sikkelcel ziekte (SCZ) een mondiaal gezondheidsprobleem is. Op 19 juni 2009 werd voor de eerste keer World Sickle Cell Awareness Day (SCD) gevierd. Het doel is om begrip en bewustzijn rondom deze ziekte te verhogen en stil te staan bij de dagelijkse strijd die alle sikkelcelpatiënten en hun families leveren.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een aangeboren en erfelijk ziekte van het bloed en komt het meeste voor in etnische groepen waar van oudsher malaria heerst. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. Bij iemand met sikkelcelziekte leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een gezonde bloedcel leeft 120 dagen, bij sikkelcelziekte verdwijnen de sikkelcellen meestal al na ongeveer 10 tot 20 dagen. Hierdoor kan het beenmerg niet snel genoeg voldoende nieuwe rode bloedcellen produceren om de afgebroken cellen te vervangen en er ontstaat bloedarmoede.

Naar schatting zijn in Nederland 800 sikkelcelpatiënten waarvan 2/3 deel kind is. De helft van de kinderen in Nederland met sikkelcelziekte is van Afrikaanse afkomst en daarvan is een derde afkomstig uit Suriname, Curaçao of de Nederlandse Antillen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.