17 maart – Dag van de Zorg | Volksverhalen en Fabels Week | Saint Patrick’s Day

Dag van de Zorg

België kent net zoals Nederland een hele week van zorg en welzijn. België sluit vandaag de week af met de opendeurdag; de Dag van de Zorg. Op meer dan 230 plekken kun je een kijkje achter de schermen nemen en zo de sfeer proeven van de boeiende wereld van zorg en welzijn. Klik hier als je op zoek bent naar de deelnemende organisaties in jouw buurt.

Misschien raak je wel zo enthousiast dat je een baan overweegt in deze sector. Klik hier voor de vacatures bij onze zuiderburen. Er zit ook nog een leuke wedstrijd aan deze dag gekoppeld. Het enige wat je hoeft te doen is voor 24 maart een online formulier in te vullen met vragen over hoe jij deze dag als bezoeker hebt ervaren. Prijs? Een digitale fotolijst!

Wereld Volksverhalen en Fabels Week (17-23 maart)

Elk jaar wordt de derde week van maart gereserveerd voor de World Folktales and Fables Week. Een hele week besteed aan volksverhalen en fabels maar wat is nu precies een volksverhaal of fabel? Het voornaamste criterium voor een volksverhaal is dat het mondeling wordt doorverteld. Het maakt niet uit hoe oud het verhaal is, waar het vandaan komt en of het niet ook een rol speelt in de geschreven overlevering. Tot de volksverhalen behoren onder andere: de anekdote, de legende, de mop, de mythe, de sage, het sprookje, een exempel en de kwispel.

Een fabel is een korte, verzonnen vertelling die een zedenles aanschouwelijk voorstelt zoals bijvoorbeeld in de Fabels van La Fontaine.

Het samen lezen van volksverhalen en fabels is een pracht manier om kinderen te onderwijzen. De verhalen staan vol met sociale lessen. Kinderen horen bijvoorbeeld hoe het goede wint van het kwaad en hoe sluwheid en vindingrijkheid worden gebruikt om problemen op te lossen of een tegenstander te verslaan. Tis weer wat anders dan de computerspelletjes van tegenwoordig waarin gekozen wordt voor geweld om problemen op te lossen.

Saint Patrick’s Day

Op de nationale Ierse feestdag Saint Patricks Day herdenken de Ieren hun beschermheilige Saint Patriticius. In alle dorpen en steden vinden festiviteiten plaats die je kunt vergelijken met Koningsdag in Nederland. Overal zijn er kermissen, openluchtfeesten, vuurwerk, optochten, enzovoorts. Natuurlijk hoort een pintje drinken er ook bij; 13 miljoen pints met Guinness worden er wereldwijd geserveerd tijdens St. Patrick’s Day. Ik zeg: Slàinte!

Gratis St. Patrick’s Day Festival in Nederland

Wie in Nederland Saint Patrick’s Day wil vieren kan zich prima vermaken in één van de honderden Irish Pubs die Nederland rijk is of….. je gaat naar Den Haag. De Grote Markt en de Irish Club Nederland organiseren gezamenlijk een fantastisch gratis Iers feest in het centrum van de Den Haag. De gehele dag staat in het teken van dans, live optredens van Ierse bands en een markt met typisch Ierse producten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.