18 maart – Dag van de Ingenieur | Arubadag | Week van de Lentekriebels | Wereld Recycling Dag | Week van de Diëtist| Week van de Mondhygiënist | Passion Week

Dag van de Ingenieur

De organisator, beroepsvereniging het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), wil met de Dag van de Ingenieur laten zien hoe belangrijk ingenieurs zijn voor de maatschappij. Ingenieurs zijn meer dan alleen maar bruggenbouwers; zij lossen technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische problemen op .

In het buitenland staat de Nederlandse ingenieur hoog aangeschreven vanwege zijn/haar creativiteit, verbeeldingskracht en ondernemende geest. Komt toch weer even die aloude VOC mentaliteit om de hoek kijken. In ons eigen land staan we er niet altijd bij stil maar heel wat Nederlandse uitvindingen hebben behoorlijke veranderingen te weeg gebracht in ons alledaagse leven.

Een paar Nederlandse uitvindingen:

  • WiFi komt uit de koker van de Nederlandse ingenieur Victor Hayes, hij is verantwoordelijk voor de technologie
  • het cassettebandje en de Cdi werden uitgevonden door ir. Lou Ottens, werknemer bij Philips.
  • Jaap Haartsen en zijn collega ingenieurs waren verantwoordelijk voor de uitvinding van van Bluetooth.
  • de “vader van het Deltaplan” is Johan van Veen, hij was een Nederlandse waterstaatkundig ingenieur.
  • ingenieur Cornelis Lely ontwierp in 1891 het eerste plan voor de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.

Prins Friso Ingenieursprijs

Vandaag wordt voor de vijfde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. De drie genomineerde zijn: Dr. ing. Maja Rudinac-Voorneveld, Founder bij Robot Care Systems, CEO bij Robot Robots Groep. Dr. ir. ing. Almer van der Stoel, directeur van CRUX Engineering BV, BouwRisk BV, High Five Solutions BV en Bambooder Biobased Fiber BV en ing. Eelco Osse, directeur en eigenaar van o.a. Osse Equipment Manufacturing Group en Machinefabriek Boessenkool.

Arubadag (Dag van het Volkslied en de Vlag)

Op 18 maart 1976 kende Nederland Aruba het recht toe om zelfstandig te worden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op die datum werd de Arubaanse vlag voor de eerste keer officieel in gebruik genomen en klonk voor de eerste keer het Arubaanse volkslied “Aruba Dushi Tera”. Deze gebeurtenis wordt elk jaar feestelijk gevierd en staat in de agenda als Dia di Himno y Bandera. De in Nederland wonende, werkende of studerende Arubanen vieren Arubadag op 24 maart.

Week van de Lentekriebels

Op veel basisscholen in Nederland begint vandaag de Week van de Lentekriebels. Het is een week waarin kinderen meer leren over hun lichaam, over relaties, omgaan met sociale media en weerbaarheid. Dit jaar staat het thema “Ik wil het weten – heb je me alles al verteld?” centraal. Het gaat over de nieuwsgierigheid van kinderen over seksualiteit en relaties. Kinderen willen er van uit kunnen gaan dat hen alles wordt verteld wat zij moeten weten. Bereid je maar voor op de “waarom” en “hoezo” vragen. 😉

Wat hebben we nog meer vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.