16 oktober – Wereldvoedseldag | Internationale Dag van de Wervelkolom | Wereld Brooddag | Wereld Anesthesie Dag

Wereldvoedseldag

De FAO (Food and Agriculture Organization), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, riep in 1981 de Wereldvoedseldag (World Food Day) in het leven. Een dag waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld wordt gevraagd. In 2015 stelden de Verenigde Naties zich tot doel om in 2030 de wereld hongervrij te hebben. Echter door oorlogen, conflicten en extreme weersomstandigheden is men redelijk somber gestemd over de haalbaarheid van de doelstelling voor 2030.

Zero Hunger

Het thema van 2018 Zero Hunger verteld wat de FAO wil bereiken: iedereen op de wereld moet toegang hebben tot veilig gezond en voedzaam voedsel. Dit kan bereikt worden door samenwerking, duurzamere levensstijl, kennisdeling en bereid zijn om de wereld ten goede te verbeteren. Wereldwijd leiden 815 miljoen mensen aan honger: 520 miljoen in Azië, 243 miljoen in Afrika en 42 miljoen in Latijns-Amerika.

Van deze 815 miljoen leeft 489 miljoen in conflictgebied. Willen we naar Zero Hunger toe dan is wachten geen optie, langetermijninvestering is de kern van de oplossing. De taak voor regeringen en overheden is zelf gaan investeren, of het aantrekken van investeerders, in de particuliere sector van de landbouw en zorgen voor meer sociale bescherming van de kwetsbare groepen.

Internationale Dag van de Wervelkolom

World Spine Day is een dag die moet aanzetten tot meer kennis over rugklachten en andere spinale problemen. Het thema Love Your Spine benadrukt het belang van een gezonde wervelkolom. Door meer lichaamsbeweging, een goede houding, verantwoord tillen en gezonde arbeidsomstandigheden zullen veel rugproblemen kunnen worden voorkomen. Mensen moeten aangemoedigd worden om actief te blijven. Volgens de World Health Organization is één op de vier volwassenen niet actief genoeg en uit de groep 15 tot 20 jaar zelfs meer dan 80%. En wat blijkt? Door actief te zijn en te letten op je houding kun je pijn in de rug, nekpijn en andere spinale aandoeningen voorkomen. Kortom preventie is het handvat voor een gezonde wervelkolom.

Wereld Brooddag

Ben jij klaar voor Wereld Brooddag? Waarom ik dit vraag? Nou kijk, het blijkt dat sinds 2006 honderden bloggers uit de hele wereld een brood bakken op Wereld Brood Dag (#wbd2018 of #worldbreadday2018) en daarna de foto van het baksel en het recept posten op hun persoonlijk blog, website of op sociale media. Wil je meer info, klik dan hier. Ik denk dat ik vandaag maar “zoete broodjes” ga bakken.

Wereld Anesthesie Dag

Alhoewel veel meer heren betrokken waren bij de ontwikkeling en het uiteindelijke succesvolle gebruik van anesthesie, krijgt Dr. William Morton alle eer voor de eerste openbare en gelukte ethernarcose op 16 oktober 1846. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de geneeskunde wordt op Wereld Anesthesie Dag herdacht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.