16 oktober – Wereldvoedseldag | Internationale Dag van de Ruggengraat | Wereld Brood Dag

Wereldvoedseldag; Honger de Wereld uit!

Globaal gezien is ondervoeding teruggedrongen van bijna 20% in 1990 naar 10,9%. Het percentage van mensen dat honger lijdt is bijna gehalveerd, dit is een benadering van Millenniumdoel 1C. Maar goed dat betekent dat anno 2015 alsnog (naar schatting) 800 miljoen mensen met chronische honger zijn.

Eet een Wereldmaaltijd op Wereldvoedseldag

Bij een ‘Wereldmaaltijd‘ eet een persoon datgene wat er is als de wereldvoedselproductie eerlijk verdeeld zou zijn. Benieuwd wat er dan op tafel komt? Klik hier voor een paar verrassende recepten.

Ondervoeding

Bij ondervoeding denk je nog al snel dat het alleen maar vookomt in ontwikkelingslanden, dat is dus niet het geval. Laat ik mijn blik alleen maar eens op ons eigen land richten. Wist je dat in Nederlandse ziekenhuizen 15 tot 25%, in verpleeghuizen 10 tot 15% en in de thuiszorg 15 tot 30% van de patiënten ondervoed is?

Maar ook kinderen van hoger opgeleide ouders zijn steeds vaker ondervoed doordat pa en ma het nodig vinden om aan alle gezondheidsrages mee te doen. Ze vergeten dan dat hun kinderen juist wel melk, brood en boter nodig hebben. Er wordt zoveel geschrapt van het menu dat er te weinig overblijft voor een kind dat in de groei is en misschien ook nog veel aan sport doet.

Internationale Dag van de Ruggengraat

“Uw rug aan het werk” is het thema van dit jaar. De nadruk wordt gelegd op het belang van een goede houding op het werk. Want hoe vaak betrap je jezelf er niet op dat je een beetje in elkaar gedoken achter je bureau zit? Onderzoek heeft aangetoond dat 50% van de werkende mens één maal per jaar last heeft van nek- en rugklachten.
Een slechte houding en inactiviteit kan bijdragen aan het ontstaan van rugpijn en andere spinale aandoeningen. Daaruit voorvloeiende blijkt dat rug- en nekpijn één van de meest voorkomende redenen is voor ziekteverzuim. Hoogtijd om er iets aan te doen, vind je niet?

Ben jij klaar voor de 10de Wereld Brood Dag?

Waarom ik dit vraag? Nou kijk, het blijkt dat sinds 2006 honderden bloggers uit de hele wereld brood bakken op Wereld Brood Dag en dat dan posten op hun persoonlijk blog.Wil je hier ook aan meedoen dan verwijs ik je naar de website van www.kochtopf.me daar staat precies beschreven hoe en wat.

Ik denk dat ik vandaag maar “zoete broodjes” ga bakken 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.