16 mei – The Belgian PrideParade


 
Ik heb goed nieuws voor wie niet kan wachten op de Amsterdamse Canal Parade 2015, vandaag is in Brussel The Belgian Pride! Jammer dat Fyra niet rijdt anders was je er zo geweest 😉 Maar goed, je kan gelukkig wel met de Thalys en vanuit Utrecht ben je met de Thalys binnen de 3 uur in Brussel en kost een retourtje € 46,00.

Zonder de Stonewall-rellen geen PrideParade

In 1969 vonden in New York de “Stonewall-rellen” plaats. Deze rellen zijn genoemd naar de Stonewall-Inn. In deze Gay Bar kwamen veel holebi’s die stelselmatig door de politie werden “getreiterd”. Op 28 juni 1969 waren de gay klanten het zat en kwamen in opstand tegen de politie, ze waren klaar met de intimidaties en pesterijen en vochten terug. Ze riepen: “We are going to be who we are”. Er werd niet langer geaccepteerd dat je als LHBT’er (Lesbisch, Homo-,Bi, Transgender) als tweederangs burgers werd behandeld, je dient als gelijke te worden behandeld door de samenleving en door de overheid.
In Nederland vieren we Roze Zaterdag op 20 juni omdat deze datum dicht bij de oorspronkelijk datum van de opstand is.
In België daarentegen hebben ze gekozen voor een dag in mei en wel de zaterdag die het dichtste bij de 17de mei valt, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Dat doen ze al sinds 1996.

Roze Zaterdag wordt The Belgian Pride

24 maart 1973 – Belgische homo’s en lesbiennes lopen voor het eerst mee in een demonstratie
18 maart 1978 – de homodagen, nog wel binnenskamers
5 mei 1979 – de eerste betoging en een “janettennacht”
5 mei 1980 – Homo- en Lesbiennedag in Brussel
In de jaren tachtig werd de Roze Zaterdag niet jaarlijks gehouden en was afwisselend in Brussel en Antwerpen. Tussen 1990 en 1996 vonden de manifestaties tweejaarlijks plaats.
mei 1996 – omgedoopt naar Belgian Lesbian and Gay Pride en wordt gehouden in Brussel
15 mei 2010 – de The Belgian Pride wordt nu de officiële benaming.

Programma The Belgian PrideParade

Voordat de PrideParade begint wordt er om 14.00 in het bijzijn van enkele politici de openingsspeech voorgelezen, vervolgens zal LaDiva Live van zich laten horen en verder wordt er een grote regenboogvlag aan het publiek gegeven.
Vanaf 15.30 gaan de DJ’s los, het feest kan nu echt losbarsten! Klik hier voor het complete overzicht.

Zin in een heerlijk, uitbundig feest? Ga dan vandaag naar Brussel!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.