16 mei – Nassaudag Breda | Dag van het Kasteel | Boerderijdagen | Tweede Pinksterdag | Week van de Opvoeding (BE)

Nassaudag Breda

Vandaag organiseert Breda voor de zevende keer Nassaudag Breda, een veelzijdig jaarlijks evenement wat dit jaar als thema “Proef het Verleden” heeft gekregen. Niet alleen figuurlijk bedoeld maar ook letterlijk want in de Grote Kerk, waar maar liefst negen Nassaus én de eerste Prins van Oranje begraven liggen, kun je snoepen van een banket dat geïnspireerd is op het feestbanket dat Willem Van Oranje liet klaarmaken om de doop van zijn dochter te vieren. Maar er is veel meer te beleven op Nassaudag, je kunt kastelen bezoeken, met een metaaldetector op stap of luisteren naar muziek. Wil je alle activiteiten weten? Klik hier voor een overzicht.

Nassauverleden van Breda

In 1403 trouwde de Duitse Engelbrecht van Nassau met de 11-jarige Bredase Johanna van Polanen, dochter van Jan III van Polanen en gravin Odilia van Salm. Door dit huwelijk kwam het grootgrondbezit van de Polanens, waaronder Kasteel Breda, automatisch in handen van het invloedrijke geslacht Nassau. Engelbrecht ging met zijn kindbruidje wonen in Kasteel Breda, hiermee werd een begin gemaakt van de Nederlandse Nassauhistorie. 
De Nassaus hebben door de loop der jaren heen veel betekend voor de ontwikkeling van de stad Breda.

Dag van het Kasteel

Je hebt vandaag ook de mogelijkheid om een kasteel te bezoeken want het is de Dag van het Kasteel. Er worden onder meer rondleidingen gegeven maar er zijn ook tentoonstellingen of een middeleeuwse markt. Wat helemaal mooi is dat je op plekken mag en kan komen die normaal niet zijn opengesteld voor publiek. Klik hier, dan ga je rechtstreeks naar de pagina met de deelnemende kastelen en buitenplaatsen.

Campina Open Boerderijdagen

Net zoals jongstleden 6 mei staat Tweede Pinksterdag in het teken van de Campina Open Boerderijdagen. Een leuk gezinsuitje met veel activiteiten voor jong en oud. Wil je weten welke boerderij vandaag “open” is, klik dan hier.

Tweede Pinksterdag

Heerlijk toch zo’n lang weekend vrij en dat allemaal omdat het vandaag Tweede Pinksterdag is. Beetje vreemd eigenlijk wel dat het een vrije dag is want Tweede Pinksterdag is volgens kardinaal Wim Eijk geen officiële feestdag van de kerk. Eerste Pinksterdag wel, dat is een hoogfeest.
En ik ben het roerend met de kardinaal eens wanneer hij zegt dat we Tweede Pinksterdag net zo goed kunnen inruilen voor een andere vrije dag. Waarom kunnen we geen vaste vrije dag hebben op 5 mei? Dan hebben we echt iets te vieren of je nu gelovig bent of niet.

Week van de Opvoeding (BE)

De Week van de Opvoeding heeft in België een vaste datum, elk jaar is deze week van 16 tot en met 23 mei. In Nederland wordt de Week van de Opvoeding gehouden van 3 tot en met 9 oktober. Het Vlaamse thema van dit jaar is: Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen! Het opvoeden van kinderen is niet altijd even makkelijk, die dotjes van kinderen halen soms het bloed onder je nagels vandaan. Even diep ademhalen in plaats van meteen te reageren of doen is een heel bruikbaar nuttig advies. Voor mij wel in ieder geval 😉

Ademruimte

Het thema wil ook inspringen op de overvolle agenda’s die ouders én kinderen hebben tegenwoordig. Het lijkt wel of de kinderen zich niet meer mogen vervelen, elke minuut vrije tijd is ingevuld en gepland. Tijd en ruimte om eens iets spontaans te doen ontbreekt, en niet alleen bij de kinderen.

Want wanneer heb jij als ouder (volwassene) voor het laatst iets spontaans gedaan?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.