17 mei – Pinkster Drie en Bokkiesdag | Wereld Telecommunicatie en Informatiemaatschappij Dag | Wereld Hypertensie Dag | Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie

Pinkster Drie en Bokkiesdag

In de Zaanstreek werd er in de Tachtigjarige Oorlog op tweede Pinksterdag 1574 strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op “derde Pinksterdag” wordt nog ieder jaar de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd en dat noemen we  “Pinkster Drie”. Vroeger werd er op Pinkster Drie standaard naar Purmerend afgereisd om een bokkie te kopen op de veemarkt. Helaas de Purmerendse veemarkt bestaat niet meer maar er valt nog genoeg gezelligheid te beleven op Bokkiesdag.

Zo is er de Bokkiestocht, een fiets(kroegen)tocht van Zaandam naar Purmerend. Wat dacht je van de 60ste Wielerronde van Krommenie?

Wereld Telecommunicatie en Informatiemaatschappij Dag

Doordat we steeds vaker en langer online zijn is er besloten om er een speciale dag voor in het leven te roepen: de Wereld Telecommunicatie en Informatiemaatschappij Dag (WTISD-2016). Het thema van dit jaar is: “ICT ondernemerschap voor sociale impact”.

De VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt dat leiders moeten investeren in jonge innovators. Als ondernemers kunnen ze pionieren met transformatieve technologie waardoor banen ontstaan en daar hebben uiteindelijk alle economieën baat bij.

Wereld Hypertensie Dag

Hypertensie of hoge bloeddruk is levensgevaarlijk daarom kan het geen kwaad om daar één dag van het jaar extra aandacht aan te geven. Hoge bloeddruk (hypertensie) is dan wel geen ziekte maar het geeft wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals een beroerte (CVA) en op nieraandoeningen. Gezonde leefgewoonten zijn vaak voldoende om een hoge bloeddruk te laten dalen en wat die gezonde leefgewoonten zijn weten we allemaal.

Ken je getallen

De WHD (World Hypertension Day) heeft voor de periode 2013-2018 hetzelfde thema: “Know Your Numbers”. Het doel van deze dag is om wereldwijd mensen wakker te schudden als het gaat over hoge bloeddruk. Langdurige hoge bloeddruk kan schade aanrichten aan organen zoals de hartspier, slagaders, hersenen, ogen en nieren. Hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar, het heeft geen symptomen.

De streefwaarde voor de bloeddruk van volwassenen tot 80 jaar is een waarde onder de 140/90 mmHg. Als je de bloeddruk thuis meet houdt er dan rekening mee dat de bloeddruk gemiddeld lager moet zijn dan 135/90 mmHg. Thuis ben je vaak wat meer ontspannen dan bij een huisarts of specialist.

Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie

Sinds 2005 hebben we op 17 mei de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Deze dag is ook bekend onder de naam IDAHOT ( International Day Against Homophobia and Transphobia ).

Wist je dat het nog tot 1990 geduurd heeft voordat de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO ) homoseksualiteit van de lijst van ziekten heeft afgehaald, het stond op de lijst als psychische aandoening. Dat heugelijke feit gebeurde op 17 mei van dat jaar.

Onze geliefde Koningin Máxima viert vandaag haar 45ste verjaardag! Leve de Koningin,hoera hoera hoera!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.