16 januari – Nationale Tuinvogeltelling | Nationale Tulpendag

We hoeven natuurlijk niet alle “dagen van” die buiten onze landsgrenzen gevierd worden klakkeloos over te nemen. Net alsof we in Nederland niet al genoeg dagen te vieren hebben, toch?Dus nee, ik ga niets schrijven over de National Nothing Day die ontstaan is 1972.
Columnist Harold Pullman Coffin vond het nodig om de Amerikanen te voorzien van een nationale dag waarop ze gewoon niets hoeven te vieren, te eren of waarop ze zich meer bewust moeten zijn van wat dan ook. Dus gewoon helemaal niets…..

Nationale Tuinvogeltelling 16 en 17 januari

Tienduizenden mensen tellen al sinds 2003 één weekend in januari de vogels in hun tuin of balkon.
Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels “onze” tuin of balkon gebruiken. Het kost je maar een halfuurtje, echt niet langer en je kunt je telling gewoon via je smartphone doorgeven. Download de Tuinvogel app in de Google Play appstore of de iTunes appstore. Vorig jaar hebben meer dan 53 duizend mensen meegedaan!

Wat waren de populairste tuinvogels in 2015?

Top 5 meest geziene soort:       Top 5 van meest getelde soort:

1. Merel 86%                                1. Huismus 177.187

2. Koolmees 83%                        2. Koolmees 112.902

3. Roodborst 72%                       3. Merel 87.277

4. Pimpelmees 65%                    4. Pimpelmees 74.095

5. Huismus 54%                          5. Vink 74.052

Omdat huismussen in groepen leven telden mensen vorig jaar gemiddeld bijna 8 huismussen per telling. Dat is de reden waarom de huismus in de “top 5 van meest getelde soort” boven aan staat.

Wintertelling ooievaars

Dit jaar valt het telweekend voor ooievaars samen met de Tuinvogeltelling en de Midwintertelling. De 50ste midwintertelling van Sovon is alleen vandaag en heeft als doel om gegevens over aantallen en verspreiding van watervogels te verzamelen. Niet alleen in Nederland, deze telling is internationaal en wordt gecoördineerd door Wetlands International.
Voor meer informatie over de ooievaastelling, klik hier. Wil je meer weten over de Midwintertelling, dan klik je hier.

Nationale Tulpendag

Een dag voor onze nationale trots en het één na grootste export product, de tulp! Ik zeg wel onze nationale trots maar de “oer-Hollandse” tulp komt oorspronkelijk helemaal niet uit ons land.
De oorsprong van de tulp ligt in de hoogvlaktes van Centraal-Azië en na vele omzwervingen kwam de tulp(enbol) via de Vlaamse botanicus Carolus Clusius in 1593 in Nederland terecht.

Opening tulpenseizoen voor 5de keer op de Dam

Het tulpenseizoen loopt van januari tot eind april, in die periode zijn de meeste tulpensoorten verkrijgbaar bij de bloemist, supermarkt of bloemenkraam. Om het tulpenseizoen officieel te openen is op de Dam in Amsterdam een pluktuin aangelegd waar iedereen gratis tulpen mag plukken.

Zeg je tulp, dan zing je: “ als de lente komt dan breng ik je tulpen uit Amsterdam”.
 

Deel dit bericht

Een gedachte over “16 januari – Nationale Tuinvogeltelling | Nationale Tulpendag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.