16 januari – Dag van de Opknapper | Dag van de Godsdienstvrijheid | Lelijke Truien Dag | Pittig & Gekruid Eten Dag

Dag van de Opknapper

Vorig jaar werd op initiatief van de Nationale Denktank 2018 in de Week van de Circulaire Economie de eerste Dag van de Opknapper gelanceerd. Dit jaar neem t de Milieucentrale het stokje over. Dag van de Opknapper is een dag die in het teken staat van repareren. Ik las op dagvandeopknapper.nl dat wij per jaar 25 miljoen paar schoenen, 60 miljoen apparaten, 70 miljoen kg kleren en 500.00 fietsen weggooien. Zonder dat we er bij nadenken dat kapotte spullen ook gerepareerd kunnen worden. En dat is eigenlijk niet slim. Niet slim voor onze portemonnee en niet slim voor het milieu.

Hoe we Dag van de Opknapper vieren?

We gaan iets repareren of we laten het repareren door iemand anders of we lopen eens binnen bij een Repair Café. Daarvan zijn er bijna 500 in Nederland, moet gek lopen als er niet eentje in de buurt zit.

Voorkomen en repareren was de normaalste zaak

Vroeger is niet altijd beter maar milieutechnisch gezien wel. Vroegere generaties waren niet zo met het milieu bezig. Ze deden gewoon wat ze geleerd hadden, uit armoede of uit zuinigheid. Laat ik een paar voorbeelden noemen uit mijn jeugd:

 • gat in je sok? ma ging de sokken stoppen
 • winkelhaak in je broek? dat werd netjes met naald en draad gerepareerd
 • op mijn broeken en maillots werden kniestukken gezet (was niet zo’n handig kind 😉 )
 • op mijn truien kwamen elleboogstukken
 • oma breide truien en sokken
 • op visite? dan ging je lopen, fietsen of met het openbaar vervoer (we hadden geen auto)
 • de melk kwam nog in statiegeldflessen

Dag van de Godsdienstvrijheid

Op Dag van de Godsdienstvrijheid wordt herdacht dat de door Thomas Jefferson (al in 1777) geschreven Virginia Statute for Establishing Religious Freedom op 16 januari 1786 een wet werd. Dat het een wet werd hebben de Amerikanen te danken aan James Madison, één van de Founding Fathers en de latere vierde president van de Verenigde Staten van Amerika (1809-1817).

Om deze historische belangrijke gebeurtenis te vieren riep begin jaren ’90 de toenmalige president van de Verenigde Staten van Amerika George W. Bush 16 januari uit tot Religious Freedom Day (Dag van de Godsdienstvrijheid ). Een dag die sindsdien jaarlijks wordt opgeluisterd met een presidentiële proclamatie. Ook zo nieuwsgierig naar die van president Trump? Want laten we eerlijk zijn, Trump staat niet echt bekend om zijn liefde voor Godsdienstvrijheid voor iedereen.

Lelijke Truien Dag

Sinds 2012 was het de traditie om op de derde donderdag van januari zonder schroom je allerlelijkste trui aan te trekken en dat vol enthousiasme te delen op sociale media. Eind 2018 besloten de initiatiefnemers van Lelijke Truien Dag te stoppen met de organisatie hiervan. Maar dit is een te leuke dag om er geen aandacht aan te schenken.

Dus beste mensen laten we deze jonge traditie niet verloren gaan. Wees moedig en duik diep in je kast, op zoek naar die ene lelijke trui die je al jaren niet meer durft aan te trekken omdat het echt niet meer kan. Vandaag is de dag dat het wel kan! Laat zien hoe stoer je bent en trek aan die aller allerlelijkste trui van je en deel dat op social media met #lelijketruiendag.

Internationale Pittig & Gekruid Eten Dag

Pittig & gekruid eten. Heerlijk. Water loopt me in de mond. Buiten dat het gewoon lekker eten is kan ik je het ook aanraden voor een betere gezondheid. Uitleg: in pittig eten zitten vaak rode pepers verwerkt. En zij zijn goed voor je gezondheid omdat in rode pepers het stofje capsaïcine zit. Vijf redenen waarom pittig eten goed voor je is:

 • verlaagt je bloeddruk
 • vermindert stress
 • gaat ontstekingen tegen
 • kan helpen tegen hoofdpijn
 • goed voor je stoelgang

Capsaïcine wordt sinds kort ook door KNO-artsen gebruikt om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen en capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten. Zo zijn er tal van voorbeelden te vinden op het internet. Een peper per dag, houdt de dokter weg. ( A pepper a day, keeps the doctor away)

Deel dit bericht