14 oktober – Dag van de Grondwet | Wereld Normalisatiedag | Europese Week van de Beroepsvaardigheden | Europese Week van de Lokale Democratie

Dag van de Grondwet

Iedere tweede maandag van oktober is het feest op Sint Maarten, dan wordt namelijk de “Dag van de Grondwet” nationaal gevierd. Buiten feestvieren op deze dag wordt Dag van de Grondwet ook gebruikt om de burgers van Sint-Maarten voor te lichten over hun rechten en plichten onder hun huidige grondwet.

Sint-Maarten breekt los

Op 10 oktober 2010 werd Sint Maarten één van de vier afzonderlijke landen in het Koninkrijk der Nederlanden. De andere zijn: Nederland, Aruba en Curaçao. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft ook nog 3 bijzondere gemeenten: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op 21 juli 2010 heeft Sint-Maarten de specifieke nieuwe grondwet goedgekeurd, op 10 oktober is het van kracht geworden.

Wereld Normalisatiedag

Sinds 1998 wordt de Wereld Normalisatiedag (World Standards Day) jaarlijks op 14 oktober gevierd. Zal me een worst wezen zul je misschien denken maar vergis je niet, met alles wat we doen hebben we te maken met normalisatie.

Wat is dan normalisatie?

Normalisatie is het proces om te komen tot een norm. Normen voor producten, diensten of processen. Bijvoorbeeld stopcontacten, speeltoestellen of medische hulpmiddelen. Op het moment dat een product of dienst voldoet aan een (inter)nationale norm dan weet de consument dat veiligheid en kwaliteit worden gegarandeerd. In Nederland hebben we daarvoor het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN ). Zij helpt bedrijven, overheden en brancheorganisaties om samen afspraken te maken over producten, diensten en werkwijzen.

Normen zorgen voor een betere samenwerking, hogere efficiëntie, gestructureerde arbeidsprocessen, snellere informatieverwerking, uitwisselbare producten of diensten, onderling vergelijkbare methoden en resultaten en een afname van het aantal fouten tijdens een proces.

Thema 2019: Videostandaarden creëren een wereldwijd podium

Dankzij internationale normen is video toegankelijker geworden. Mensen kunnen nu hun avonturen en belevenissen wereldwijd delen met vrienden en familie. Ik ben oud genoeg om de strijd te herinneren tussen diverse video systemen die al in de jaren ’70 begon. Toevallig kwam ik een artikel tegen dat dat de hele ontwikkeling goed verteld. Klik hier als je meer wilt weten over de “video-oorlog”.

Als wereldwijd dezelfde normen worden gehandhaafd, kan een video die op het ene apparaat is gecodeerd door een ander apparaat worden gedecodeerd, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Zo wordt het voor investeerders ook aantrekkelijker om te blijven investeren.

Europese Week van de Beroepsvaardigheden

Een gedegen beroepsopleiding is de beste springplank naar een baan. Met dat in het achterhoofd organiseerde de in november aftredende Belgische Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen de eerste Week van de Beroepsvaardigheden is. Hopelijk zal deze belangrijke week haar nalatenschap zijn.

Waarom is beroepsonderwijs belangrijk?

Net zoals in voorgaande editie zal tijdens de 4e editie van European Vocational Skills Week organisaties uit de hele Europese Unie evenementen en activiteiten organiseren die de meerwaarde, de diversiteit en de kwaliteit van het beroepsonderwijs benadrukken. De teller staat nu op 1.138 evenementen in 45 landen. Het overkoepelende thema voor 2019 is: inclusiviteit. Anders gezegd: iedereen moet dezelfde kansen krijgen op een goede beroepsopleiding en beroepsonderwijs.

Europese Week van de Lokale Democratie

Sinds 2007 is het doel van de Europese Week voor Lokale Democratie het bevorderen van burgerparticipatie en het bevorderen van democratie op lokaal niveau. Het thema voor dit jaar is:

Lokale democratie: vertrouwen opbouwen.

Dat het niet goed gaat met het vertrouwen in politici is niet echt schokkend te noemen, dit is al jaren en jaren aan de gang. Echter, het vertrouwen in de lokale politici is groter. Het thema wil duidelijk maken dat het belangrijk is dat burgers, vooral jongeren, meer betrokken raken bij de politiek. Dat begint met het opbouwen van vertrouwen en daar begin je onderaan mee. Bij de lokale politiek dus.

Deel dit bericht