14 november – Dag van de Franse Taal | Dag van de Gebruiksvriendelijkheid | Wereldkwaliteitsdag | Groendag | Betondag | Administrateursdag | Week van de Smaak | Diabetes Dag | Guinness World Records Dag

6e editie Dag van de Franse Taal

Bonjour mes amis, aujourd’hui est la “Journée de la langue française”. In 2013 had het Valuascollege in Venlo een magnifiek idee. De sectie Frans wilde dat meer leerlingen zouden kiezen voor Frans als examen vak. Zij organiseerde daarom een Franse dag met workshops over allerlei onderwerpen zoals muziek, sport of gastronomie. De dag werd afgesloten met een Franstalig concert. De Ronde Tafel Frans pakte dit idee op en zij besloten om vanaf 2014 de tweede donderdag in november uit te roepen tot landelijke Dag van de Franse taal.

Frans gaat landelijk

Dit jaar wordt nu voor de zesde keer de Dag van de Franse Taal georganiseerd. Het aantal deelnemende scholen is in deze zes jaar uitgegroeid naar meer dan 400. Komt overeen met ongeveer 2/3 van alle middelbare scholen in Nederland. Op de deelnemende scholen worden diverse activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld filmvoorstellingen, vakoverstijgende projecten over Frankrijk, workshops rond typisch Franse onderwerpen, lezingen of excursies naar bedrijven en organisaties.

Dag van de Gebruiksvriendelijkheid

Op Dag van de Gebruiksvriendelijkheid staan de producten en diensten centraal die het leven makkelijker, toegankelijk en eenvoudiger voor ons moeten maken. Het thema van de World Usability Day van dit jaar is: “Design for the Future We Want”. Geïnspireerd op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). De doelen variëren van “Goede gezondheid en welzijn” tot “Gendergelijkheid” tot “Duurzame steden en gemeenschappen”.

Wereldkwaliteitsdag

Wereldkwaliteitsdag (World Quality Day) wordt jaarlijks op de tweede donderdag in november gevierd. Deze dag wil het grote publiek duidelijk maken hoe belangrijk de bijdrage is die kwaliteit levert aan zowel organisatorische als nationale groei en welvaart van een land. En natuurlijk ook om de kwaliteitsdeskundige een veer in de broek te steken.

Thema 2019: 100 jaar kwaliteit

Dit jaar viert het Chartered Quality Institute (CQI) haar honderdjarig bestaan. Even terug in de geschiedenis. Tijdens de eerste wereldoorlog gebeurde het vaak dat in munitiefabrieken spontaan bommen en granaten ontploften. Beetje slordig dus werd er door de Britse regering het ministerie van Munitions opgericht. Dat ministerie was verantwoordelijk voor het aanstellen van inspecteurs die in de munitiefabrieken er op moesten toe zien dat de procedures correct werden gevolgd opdat spontane ontploffingen niet meer zouden gebeuren.

In 1919 werd het omgedoopt tot Technical Inspection Association en had 500 leden. Vandaag de dag komen de 20.000 leden uit meer dan 100 landen en is de CQI “koninklijk”. Wat onveranderd is gebleven gedurende de 100 jaar is de passie waarmee de kwaliteitsdeskundigen hun werk doen.

Deze (inter) nationale dagen en week zijn er ook nog:

Deel dit bericht