13 november – Dag van de Aangepaste Sport | Pathologie Dag | Vriendelijkheidsdag | Aanslagen Parijs 2015

Dag van de Aangepaste Sport

Dag van de Aangepaste Sport is een symposium voor professionals en vrijwilligers uit zorg, sociaal domein en sport, politici, beleidsambtenaren en voor iedereen die er in geïnteresseerd is. Ook al is Dag van de Aangepaste Sport bedoeld voor een specifieke regio ik vind het toch wel iets wat wat meer aandacht verdiend. Want iedereen die, om wat voor redenen dan ook, geïnteresseerd is in aangepast sporten maar niet weet wat er te doen is in de regio hebben vandaag de mogelijkheid om kennis te maken met sportaanbieders en verenigingen uit de regio en deelnemen met clinics en demonstraties. Zo dag moet toch nationaal?

Thema: Meedoen! Hoe dan?!

Een thema waar ik zelf ook wel mee worstel. In mijn leven voor MS was ik een redelijk sportief type. Ik voetbalde, ik korfbalde, ik speelde petanque, eigenlijk alle balsporten vond (en vind) ik leuk. Omdat ik niet meer zo stabiel en mobiel ben is het enige wat ik nu doe een beetje wandelen ennaar mijn fysiofitness. Maar ik wil meer. Maar ik weet ook niet hoe. En waar ik moet zijn. Op één of andere manier vind ik het lastig om aan een aangepaste sport mee te doen of de stap te zetten om er naar toe te gaan. Dus ik zou zeker naar een Dag van de Aangepaste Sport gaan.

Internationale Pathologie Dag

International Pathology Day (IPD) wordt sinds 2014 georganiseerd. Deze dag is in het leven geroepen om de belangrijke rol die pathologie en laboratoriumgeneeskunde spelen in het aanpakken van wereldwijde gezondheidsproblemen maar ook hun rol in het verbeteren van de gezondheidssituatie van de gemeenschappen over de hele wereld te benoemen.

Wat is Pathologie?

Een patholoog is net als een chirurg of een internist een medisch specialist. De patholoog onderzoekt cellen of weefsels om vast te stellen of er sprake is van afwijkingen. Hij/zij doet dat met het blote oog en met behulp van een microscoop. Ook worden er andere technieken toegepast zoals immunologisch onderzoek en DNA-analyse. Een patholoog kan dankzij zijn/haar onderzoek een ziekte vaststellen. De patholoog is een onmisbare schakel in het proces van diagnose stellen.

Wereld Vriendelijkheidsdag

Bij vriendelijkheid snijdt het mes aan twee kanten; je maakt de ander gelukkig en jouw vriendelijk gedrag stimuleert bij jou de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. En misschien inspireer jij weer een ander. Daar draait het om op Wereld Vriendelijkheidsdag aka World Kindnessday.

Hoe vriendelijk ben jij?

Het meest gewaardeerde kleine gebaar is een compliment, maar het kost veel Nederlanders moeite om een complimentje te geven. Ter inspiratie volgen er nu wat doe-eens-vriendelijk tips:

  • begroet een willekeurig persoon
  • sta in de trein of bus op voor een ouder persoon of zwangere vrouwen
  • parkeer je auto wat verder weg zodat de parkeerplaats vrij zijn voor mensen die slecht ter been zijn
  • zet eens wat positiefs op sociale media
  • verleen voorrang in het verkeer

Aanslagen Parijs 2015

In 2015 werd Parijs opgeschrikt door een reeks van aanslagen in het hart van de stad. Daarbij vielen 130 doden en meer dan 350 mensen raakte gewond. Alleen al bij de concerthal Bataclan vielen 89 doden. Tijdens de aanslag op Bataclan noemde de terroristen hun motief voor de aanslag: “Het is allemaal de schuld van jullie president, François Hollande. Hij had niet moeten ingrijpen in Syrië.

In mijn ogen zijn die zogenaamde “strijders” uit naam van Allah van de terroristische organisatie IS een stelletje lafaards. Als ze echt ballen hadden gehad dan hadden ze een aanslag gepleegd op Hollande. Ronduit laf om onschuldigen, niet weerbare mensen overhoop te schieten of op te blazen.

Deel dit bericht