14 juli – Zwarte Cross | Internationale Naaktdag | Quatorze Juillet | Shark Awareness Day

21ste editie Zwarte Cross: 13 t/m 16 juli

De eerste editie in 1997 trok 1.000 bezoekers, de 2016 editie trok 220.000 bezoekers. De Zwarte Cross is een begrip! Geen idee wat Zwarte Cross is? Het is het grootste muziekfestival van Nederland en tevens de grootste motorcross ter wereld. Met ondermeer meer dan 200 bands, 31 podia, theatervoorstellingen en motorcrossers is het vier dagen lang één groot feest. Het thema van deze 21ste Zwarte Cross: Vaak Bu’j Te Bang!

Internationale Naaktdag

In 2007 voerde het Nieuw-Zeelandse parlement, onder leiding van premier Helen Clark, een wet in dat als je ging streaken bij een groot evenement je kans liep op een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en een boete van $ 5000,-. Dat vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis compleet belachelijk en hij daagde mensen uit om te gaan streaken voor de neus van premier Helen Clark. Intussen wordt International Nude Day in dertig landen gevierd. Wordt Nederland het éénendertigste land?

Het Europees Hof heeft in 2014 stelt dat naaktlopen niet kan als je de normen van “aanvaardbaar publiek gedrag overschrijdt”. Het Hof in Den Haag heeft in datzelfde jaar een soortgelijke uitspraak gedaan: “het is iemands goed recht naakt te recreëren, niet alleen op een speciaal aangewezen terreinen zoals naaktstranden, maar ook op plekken waar in alle redelijkheid van gezegd kan worden dat niemand er last van heeft”. Kort door de bocht: naaktlopen mag op plaatsen waar je anderen er niet mee hindert.

Quatorze Juillet à Maestricht

Als je vandaag in het Jekerkwartier rondt loopt dan waan je je in het Quartier Latin te Parijs want niet alleen in Frankrijk wordt vandaag Le Quatorze Juillet uitbundig gevierd ook in ons eigen Maastricht gaan ze helemaal los. Waarom wordt deze dag in Maastricht gevierd? Dat ligt aan het feit dat slechts enkele eeuwen geleden nog Maastricht bezet werd door de Fransen. De erfenis daarvan zijn de Franse invloeden die je vandaag de dag nog tegenkomt in Maastricht, tevens voelen de Maastrichtenaren een verbintenis met Frankrijk.

Wil je Le Quatorze Juillet vieren maar vind je Parijs te ver weg? Ga dan naar Maastricht en geniet van de Franse (live)muziek, loop rond op de Franse markt, of geniet van een wijntje met een kaasplankje op het stadsstrand. Klik hier voor meer info. Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!

Shark Awareness Day

Meer dan 100 miljoen haaien leggen elk jaar het loodje en diverse soorten dreigen uit te sterven. De grootste bedreiging voor de haaien is zoals gewoonlijk de mens. Onze motorboten, visnetten en onze angst voor haaien vormen bedreigingen voor het bestaan van de haai.

De grootste bedreiging is geld omdat dode haaien nu eenmaal veel geld opleveren. Dat is de hoofdreden dat er per jaar miljoenen haaien verdwijnen in de haaienvinnensoep. Haaien worden ook gedood voor hun kraakbeen (medicijn) en lever (vitamine A) en sinds de film Jaws vinden veel mensen het stoer om een haai te vangen. Maar uiteindelijk verdwijnen de meeste haaien als “bijvangst” in de visnetten. En daar staan we bij stil op de Shark Awareness Day.

Zwarte Cross lied 2017 door Dialectronics: VAAK BU-J TE BANG! Iedereen steet in de fik as ik dubbelklik.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.