13 juli – Dag van het Texelse Schaap | Internationale Puzzeldag

Dag van het Texelse Schaap

Ben je toevallig vandaag op Texel? Ga dan richting Den Hoorn, daar wordt vandaag de Dag van het Texels Schaap gevierd! Van 10.30 tot 17.00 kun je doorlopend demonstraties en activiteiten bijwonen, zoals: schapen scheren, hoefbekappen, schapenmelken, spinnen en woltrappen. Heb jij ook zo’n zin in een overheerlijk schapenijsje?

Tijdens de Dag van het Texelse Schaap kun je verschillende schapenrassen bewonderen en zien hoe schapen worden geschoren en een lam wordt uitgebeend. Er zijn wedstrijden schapenmelken en -scheren en je kunt dit zelf ook een keer proberen. Verder zijn er demo’s hoefbekappen, woltrappen en spinnen van de net geschoren wol. Je kunt een ‘boerenommetje’ maken en daarnaast is er van alles te koop dat met schapen te maken heeft. De Dag van het Schaap is op het land naast het Hoornder kerkje, op de Novalishoeve kun je terecht bij slecht weer.

Internationale Puzzeldag

De puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzels zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

De Rubiks Kubus

Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis? Ik had hem ook en oh oh oh wat haatte ik dat ding. Ontelbaar vaak heb ik op het punt gestaan om de kubus dwars door het te raam gooien. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse hoogleraar architectuur, wiskundige en uitvinder genaamd Ernő Rubik. Hij gebruikte de kubus in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten

9e Wereldkampioenschappen Rubiks Kubus

Uit alle hoeken van de wereld komen de deelnemers naar Parijs om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen kubusje draaien. Met 35 deelnemers is Nederland ook goed vertegenwoordigd. Wie zal de Oostenrijker Feliks Zemdegs (4.73) aflossen als wereldkampioen? Misschien wel één van onze landgenoten!

Erik Akkersdijk Mika Smulders Ton Dennenbroek Owen de Heer
Ronald Mansveld Mike de Vries Toine Hulshof Tijmen van der Ree
Robin Deun Floris Naber Ron van Bruchem Thomas Lampe
Robert Antal Casper Deij Mats Valk Nico de Vries
Daan Baartmans Daniël Kassab Sietze Riemersma Olivier Vos
Yorick Brommer Pim Kloet David Vos Bas Verseveldt
Reinier Schippers Yassin Chibrani Joris Mühlsteff Robin Verstraten
Midas Kiebert Yannick Nefkens Anja Provoost Marije Heeren
Hanneke Rijks Tim de Rooij Robin Kwant

Wist je trouwens dat….?

  • er een kubus is gemaakt met kleurvakken van diamanten, robijnen, smaragden, amethist en saffieren?
  • Rubiks Kubus ook wel de Hongaarse kubus of draaikubus genoemd wordt?
  • veelvuldig gebruik van de kubus een kubusduim of muisarm kan veroorzaken?
  • er wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren van verkocht zijn?
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.