14 juli – Quatorze Juillet à Maestricht? | Keverdag | Big Jump | Haai Bewustwordingsdag | Naaktdag

11e Quatorze Juillet à Maestricht?

Met een legitieme reden staat achter 11e Quatorze Juillet à Maestricht een vraagteken. Na tien edities van Quatorze Julliet à Maestricht heeft de organisatie besloten dat er geen elfde komt. Het organisatieteam was geen professionele groep maar bestond uit louter vrijwilligers. Kort door de bocht gezegd: het werd hen te zwaar. Niet alleen qua werkdruk maar ook om de boel dekkend te houden. Helaas heeft de gemeente niet het stokje overgenomen en is er géén nieuwe groep vrijwilligers opgestaan of heeft een bedrijf toegezegd om het evenement te organiseren. Dus de stekker is er uit! Op en rond 14 juli is er daarom voortaan geen openluchtfeestje meer aan de voet van het Pater Vincktorentje.

Keverdag Noord-Holland

Keverdag gaat niet over het beestje de kever maar over de Volkswagen Kever automobiel. Voor de vijftiende keer staat het centrum van Schagen in het teken van Keverdag Noord-Holland. Dit is, zoals ze het zelf zeggen, het grootste luchtgekoelde Volkswagen evenement van Noord-Holland!

Vandaag staan ruim 450 luchtgekoelde Volkswagen te schitteren in het centrum van Schagen. Maar dat is niet het enige wat er te doen is, je kunt zonder kinderen (of met, wat je wilt) ook slenteren over de onderdelenmarkt of je kan je dorst lessen op een terrasje. De kinderen kunnen zich ondertussen prima vermaken met onder andere een springkussen, schmink en krijtkever. Kortom een leuk dagje uit!

Big Jump 2019

De Big Jump is een evenement dat in 2002 is bedacht door het European Rivers Network. De Big Jump wil mensen vooral inspireren en enthousiasmeren om zich in te zetten voor het behoud van het zoetwaterecosystemen. Dit jaar zullen vanmiddag om 15.00 (CET) duizenden mensen in de plaatselijke rivier, meer, zwemvijver springen om op die manier anderen bewust te maken van het belang van een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Ik kan niets terugvinden of er in Nederland iets wordt georganiseerd voor de Big Jump. Hoe anders ligt dit bij onze Belgische vrienden. Klik hier. Maar tussen twee haakjes: laat je vooral niet weerhouden om vandaag toch in het water te springen voor het goede doel! Deel het op social media met #BigJumpNL

Haai Bewustwordingsdag

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het doel van Shark Awareness Day niet om zwemmers en surfers te waarschuwen voor een haai. Natuurlijk zijn haaien geen poessies maar het feit is dat deze machtige roofdieren meer van ons te duchten hebben dan andersom. Meer dan 100 miljoen haaien leggen elk jaar het loodje en diverse soorten dreigen uit te sterven. De grootste bedreiging voor de haaien is zoals gewoonlijk de mens. Onze motorboten, visnetten en onze angst voor haaien vormen bedreigingen voor het bestaan van de haai. Maar net als andere toppredators op het land spelen haaien een essentiële rol bij het gezond en productief houden van de zeeën.

De grootste bedreiging is geld. Simpelweg omdat dode haaien nu eenmaal veel geld opleveren. Alleen al in de haaienvinnensoep verdwijnen miljoenen haaien. Ze worden ook gedood voor hun tanden (souvenir), kraakbeen (medicijn) en lever (vitamine A). Sinds de film Jaws vinden veel mensen het stoer om een haai te vangen. Maar uiteindelijk verdwijnen de meeste haaien als “bijvangst” in de visnetten. En daar staan we bij stil op de Shark Awareness Day.

Internationale Naaktdag

Begin deze eeuw vond de voormalig rugbyster en tv-presentator Marc Ellis het tijd worden voor een National Nude Day in Nieuw-Zeeland. Om deze dag te promoten daagde hij in zijn tv-programma Hyundai Sports Cafe mensen uit om voor de neus van premier Helen Clark te gaan streaken. De boete van $ 5000,-. zou hij betalen. Hoeveel mensen uiteindelijk deze uitdaging aannamen is mij helaas niet bekend. National Nude Day werd wel een jaarlijks terugkerend onderdeel van het Sports Cafe en verwierf internationale aandacht. En zo kwam International Nude Day tot stand.

Wist je dat in je nakie rondlopen goed is voor je gezondheid?

  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert de hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën
Deel dit bericht