13 juli – Open Imkerijdag | Internationaal Rozenconcours | Puzzeldag | Weekend van het Paard

10e Landelijke Open Imkerijdag

Wil je weten wat een imker doet of hoe honing wordt geoogst, wellicht heb je altijd al een kijkje in een bijenkast willen nemen of ben je op zoek naar informatie over hoe je je tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten? Dan bof je want dit weekend is de Landelijke Open Imkerijdag! Je kunt vandaag of morgen op bezoek bij ruim 300 individuele imkers of lokale imkerverenigingen, daar krijg je sowieso een antwoord op de bovenstaande vragen. Als je wilt weten welke imkers of lokale imkerverenigingen deelnemen aan de Open Imkerijdag, klik dan hier.

59e Internationaal Rozenconcours

Vandaag wordt door de gemeente Den Haag/Scheveningen het Internationale Rozenconcours in Westbroekpark georganiseerd. Het Rozenconcours is onderdeel van een serie concoursen die in heel Europa plaatsvinden. Tijdens een concours worden de 350 rozenrassen door een deskundige jury gekeurd op kleur, bloei- en groeiwijze. De rozen worden onverdeeld in 3 afdelingen, afdeling A, B en C. Als een roos uit afdeling A of B goed genoeg is bevonden schuift deze door naar afdeling C. De roos die in de afdeling C uiteindelijk van alle rozencategorieën het hoogste aantal punten heeft verdiend, wint de Gouden Roos van Den Haag.

Internationale Puzzeldag

De puzzeldag van vandaag valt op de geboortedag van Ernő Rubik, de uitvinder van de Rubiks Kubus. Deze dag staat daarom ook in het teken van de Rubiks Kubus. Maar er is nog een puzzeldag, deze valt op 29 januari. Die puzzeldag staat in het teken van alle vormen van puzzels zoals het puzzelen met puzzelstukjes maar ook het oplossen van een sudoku of een kruiswoordraadsel.

De Rubiks Kubus

De Rubiks Kubus werd in 1974 uitgevonden door een Hongaarse hoogleraar architectuur, wiskundige en uitvinder genaamd Ernő Rubik. Hij gebruikte de kubus in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten.

Wie had in de jaren tachtig niet de Rubiks Kubus in huis? Ik had hem ook en oh oh oh wat haatte ik dat ding. Ontelbaar vaak heb ik op het punt gestaan om de kubus dwars door het te raam gooien. Waar het mij aan ontbeert is geduld en ruimtelijk inzicht en laat je dát nu net nodig hebben om de Rubiks Kubus op te lossen.

Wist je trouwens dat….?

  • er een kubus is gemaakt met kleurvakken van diamanten, robijnen, smaragden, amethist en saffieren?
  • Rubiks Kubus ook wel de Hongaarse kubus of draaikubus genoemd wordt?
  • veelvuldig gebruik van de kubus een kubusduim of muisarm kan veroorzaken?
  • er wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren van verkocht zijn?

Weekend van het Paard

Weekend van het Paard is een evenement voor iedereen die van paarden en natuur houdt! En weet je? Maak je dit weekend in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een buitenrit op je paard dan heb je zelfs gratis toegang. Beiden dagen beginnen om 12.00. Zaterdag trapt het Trompetterkorps de dag af en zondag mag eventingamazone en instructrice Hanneke Held als eerste de wei in. Maar er is meer te doen dan alleen kijken naar demonstraties met paarden. Je kunt struinen langs kraampjes of je gaat vol voor de verzorging van de innerlijke mens. De kinderen hoeven zich ook niet te vervelen, er is genoeg te doen.

Deel dit bericht