12 oktober – Nationale Archeologiedagen | Wereld Eidagen | Wereldreumadag | Columbus Dag

Nationale Archeologiedagen

De Archeologiedagen bieden je bij uitstek de gelegenheid om kennis te maken met alle facetten van archeologie in heel Nederland. Ga bijvoorbeeld op Romeinse stadswandelingen, pottenbakken of ga zelf opgraven en ontdek wat er in de Nederlandse bodem zit. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten op de Archeologiedagen.

Wereld Eidagen

De Wereld Eidagen komen uit de koker van de IEC (International Egg Commission). Tijdens de IEC conferentie in Wenen in 1996 werd besloten dat World Egg Day elk jaar op de tweede vrijdag in oktober zou vallen. En aangezien het vandaag de tweede vrijdag van oktober is tikken we vandaag een extra eitje tegen de dop. Morgen gaan de omeletbakkers onder ons er een heuse wedstrijd van maken tijdens de allereerste NK Omelet bakken. Een evenement op initiatief van Blije Kip Eieren en A.Vogel Herbamare, met ondersteuning van Stichting Wereld Eidag.

Wereldreumadag

De organisatie van Wereld Reuma dag (world arthritis day) heeft als doel mensen meer te onderwijzen over de problemen en vraagstukken waar mensen met reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) mee te maken hebben. Wereldreumadag krijgt om de twee jaar van European League Against Rheumatism (EULAR) een nieuwe wereldwijde campagne. De campagne voor 2017-2018 heet: “Don’t Delay, Connect Today”.

Vroege diagnose is de sleutel

Mensen met RMD’s krijgen vaak pas laat een diagnose te horen. De EULAR-campagne wil duidelijk maken dat een vroege diagnose voor reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) belangrijk is. Hoe eerder men weet wat er aan de hand is hoe eerder er gestart kan worden met een doelgerichte behandeling zodat de schade beperkt kan worden. Want hoe groter de schade hoe meer het de fysieke vaardigheden beïnvloedt en daarmee direct de kwaliteit van leven.

Herkennen symptomen van fibromyalgie signaleren

Fibromyalgie bijvoorbeeld blijft ongediagnosticeerd bij 3 van de 4 personen en de gemiddelde tijd tot dat een diagnose wordt gesteld is 5 jaar. De grootste oorzaak is het (zelf) niet op tijd herkennen van de symptomen. Een aantal symptomen van fibromyalgie zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressie, gevoelloosheid of tintelingen, chronische hoofdpijn, krachtverlies, slaapproblemen, stijfheid en pijn. Slaan deze symptomen op jou dan is het raadzaam om een afspraak bij je huisarts te maken en je te laten onderzoeken. “Don’t Delay, Connect Today”!

Wat is het verschil tussen reumatoïde artritis en artrose?

Reumatoïde artritis is vooral een ontsteking van het gewrichtsslijmvlies waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak. Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose gewrichtsslijtage genoemd.

Columbus Dag

Coloumbus wordt vandaag bejubeld omdat 12 oktober wordt gezien als de datum dat Columbus in 1492 het continent Amerika ontdekte. Columbus Dag wordt gevierd in Spaanstalige landen, in de ex-kolonies van Spanje en de USA. Niet iedereen is trouwens even blij met Columbus, hij  is een omstreden persoon die veel leed heeft gebracht onder de oorspronkelijke bevolking van Amerika. Daarom wordt er bijvoorbeeld in South Dakota als tegenhanger van Columbus Dag elke tweede maandag van oktober Native American Day gevierd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.