11 oktober – Wereld Obesitas Dag | Nationale Coming Out Dag | Wereldmeisjesdag | Dag van de Witte Stok

Wereld Obesitas Dag

Om de wereldwijde obesitas crisis een halt toe te roepen is in 2015 Wereld Obesitas Dag (World Obesity Day) in het leven geroepen. Deze dag heeft als doel het stimuleren en ondersteunen van acties die mensen helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Elk jaar heeft een nieuw thema en het thema van dit jaar behandeld onder meer de stigmatisering van mensen met overgewicht.

End Weight Stigma

Ook al laten veel onderzoeken zien dat gewichtstoename wordt veroorzaakt door een complexe cocktail van factoren wordt (zwaar)overgewicht vaak alleen toegeschreven aan slechte individuele levensstijlkeuzes zoals verkeerde voeding en weinig tot géén lichaamsbeweging. En dat is nu precies waar gewichts–stigmatisering overgaat. In plaats van te bedenken dat er ook allerlei medische redenen kunnen zijn voor (zwaar)overgewicht roept het gros van de mensen dat alle “dikkerdjes” het aan zichzelf te wijten hebben. Dit verkeerde beeld wordt versterkt door stigmatiserende taal en beeldtaal in de media. De 2018 campagne vraagt aan alle media om obesitas in het vervolg op een eerlijke, accurate en informatieve manier neerzetten.

Nationale Coming Out Dag of Kom-Uit-De-Kastdag

Op de Nationale Coming Out Dag draait het om de sociale acceptatie van de LHBTI-gemeenschap; dat is de afkorting voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (hermafrodiet). De Coming Out Dag benadrukt dat je altijd mag zijn wie je wilt zijn, zonder sociale uitsluiting, zonder (cyber)pesterijen, stereotypering of (latente) discriminatie.

Op alle provinciehuizen wordt de regenboogvlag gehesen om die boodschap kracht bij te zetten. Activiteiten rond Coming Out Dag 2018 zijn op Twitter te volgen via #regenboogvlag2018 en #comingoutdag2018.

Wereldmeisjesdag

Om de rechten van meisjes te erkennen en de unieke uitdagingen waarmee meisjes over de hele wereld worden geconfronteerd werd eind 2011 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie (66/170) aangenomen die 11 oktober omdoopte tot Wereldmeisjesdag (International Day of the Girl Child). Het wereldwijde thema van dit jaar concentreert zich op empowerment door middel van onderwijs.

Girls Get Equal!

Het hele jaar door zet Plan Internationaal Nederland zich in voor betere toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Op Wereldmeisjesdag wordt nog eens extra aandacht gevraagd voor deze groep. Dat is de reden dat vandaag enkele honderden meisjes in zestig landen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie krijgen

Internationale Dag van de Witte Stok

Op World Sight Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven voor mensen met een visuele beperking. De witte stok staat hiervoor symbool. Helaas zijn veel verkeersdeelnemers Artikel 49 lid 1 van de verkeerswet vergeten.

Ter opfrissing: in Artikel 49 lid 1 van de verkeerswet staat omschreven: bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen voor laten gaan in het verkeer. Dus, zie je iemand een witte stok naar voren steken dan geeft hij/zij te kennen te willen oversteken en heeft diegene altijd voorrang. Trouwens dat geldt voor alle personen die zich moeilijk voortbewegen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.