12 oktober – Jom Kip(p)oer | Wereld Artritisdag | Wereldreumadag | Dag van de Spaanse Taal | Columbusdag

Jom Kip(p)oer of Grote Verzoendag

De belangrijkste feestdag van het joodse jaar is Jom Kip(p)oer. Waarom? Omdat je op Jom Kipoer probeert met jezelf, je medemens en God in het reine te komen. Op de avond van Jom Kipoer is er een speciale dienst waarop een speciaal gebed wordt uitgesproken. In het gebed wordt spijt betuigd over de verkeerde daden die men in het voorgaande jaar heeft gedaan, de zonden ten aanzien van de schepper God. Aan het eind van Grote Verzoendag begin je weer met een schone lei.

Tijdens Jom Kipoer gaat het om spirituele dingen: niet werken, niet eten, niet drinken, niet douchen, niet scheren, niet vrijen, geen make-up, geen parfum en niet roken. Als de dag is afgelopen komen mensen bijeen om samen “aan te bijten”, eten na het vasten. Traditionele gerechten zijn koffie met kaneel, haring-bietensalade en viskoekjes.

Waar komt de term “zondebok” vandaan?

De hogepriester offerde op deze dag een bokje. Dit bokje moest (symbolisch) alle zonden van de Israëlieten dragen. Het bokje werd vervolgens behept met alle zonden de stad uitgeleid en daar in de woestijn vrijgelaten. Niet met de bedoeling dat het bokje zou sterven, het ging erom dat de zonden echt ver weg waren. Weggezonden naar dat letterlijk en figuurlijk van God verlaten land. Daar komt de term zondebok is afkomstig van dit ritueel.

Wereld Artritisdag en Wereld Reuma Dag

Wereldreumadag (WRD) is een initiatief om mensen meer bewust te maken over de problemen en vraagstukken waar mensen met reumatische aandoeningen en spierziekten (RMDs) mee te maken hebben. Wereldreumadag krijgt om de twee jaar van EULAR een nieuwe wereldwijde campagne, voor 2015 en 2016: “Patiëntgerichte zorg, het is in uw handen, neem controle”. Klik hier als je op zoek bent naar activiteiten en of meer informatie.

Verschil tussen reumatoïde artritis en artrose ( artritis )

Reumatoïde artritis is vooral een ontsteking van het gewrichts-slijmvlies waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak. Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose gewrichtsslijtage genoemd.

Dag van de Spaanse taal en Columbus Dag

De VN heeft 12 oktober uitgeroepen als Dag van de Spaanse taal omdat de datum 12 oktober wordt gezien als de dag dat Columbus, in het jaar 1492, het continent Amerika heeft ontdekt en vanaf die dag de Spaanse taal en cultuur buiten de Europese grenzen werd verspreid.

Columbus Dag wordt gevierd in Spaanstalige landen, in ex-kolonies van Spanje en de USA.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.