12 mei – Moederdag | Dag van de Aardbei | Dag van de Verpleging | Dag van het Levenslied | CIND | ME-dag | Week van Respect voor de Geboorte

Moederdag

Sinds 1925 vieren we in Nederland op de tweede zondag in mei Moederdag. Dus als je denkt er mee weg te komen met te zeggen dat je het niet wist dat het vandaag Moederdag is dan heb je wel echt onder een steen geleefd. Wist je trouwens dat van origine Moederdag een dag was om het moederschap te eren? Nu is het meer een moeder-verwen-dag. Moeder krijgt ontbijt op bed, moeder krijgt cadeautjes en de huishoudelijke taken worden vandaag door vader en de kinderen gedaan.

Tenminste als het goed is want in menig huishouden is het toch weer moeders die ’s avonds in de potten en pannen staat te roeren om de monden van de hongerige kroost vol te stoppen met een door de schijf van vijf goedgekeurde maaltijd. Met een beetje mazzel hoeft ze niet te koken, in plaats daarvan mag ze ff op haar fiets naar de snackbar of de plaatselijke chinees.

De kleintjes hebben voor moeder natuurlijk op school iets leuks in elkaar gekleid of getekend of als ze iets groter zijn een bosje bloemen of een flesje parfum gekocht. En moeder? Moeder die is overal blij mee! Ik wens alle grootmoeders, (schoon)moeders en (stief- bonus- of wat dan ook) moeders een hele fijne Moederdag!

Vlaamse Dag van de Aardbei

In Nederland hebben we op 9 januari al onze aardbeiendag gevierd. In België wordt tijdens de Week van de Korte Keten de Dag van de Aardbei georganiseerd. Gastheer is dit jaar aardbeienteler Sven Neufkens uit Lennik. Je kunt op zijn aardbeienbedrijf alle aspecten van de aardbeienteelt zien. Maar er is meer te doen, er is een aardbeiententoonstelling, een streekmarkt, springkasteel, proeverij en verkoop van aardbeien.

Dag van de Verpleging

Op de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, wordt internationaal de Dag van de Verpleging gevierd. Sinds 1964 wordt deze dag ook in Nederland gevierd, met name in veel zorginstellingen organiseren VAR’s (Verpleegkundige of Verzorgende Adviesraden) op en rond 12 mei diverse activiteiten. Het thema van dit jaar is: ik sta stil bij de zorg.

#Doeslief tegen de verpleegkundigen

Sta op de Dag van de Verpleging eens stil bij het feit dat het beroep van verpleegkundige of verzorger een lichamelijk en geestelijk zwaar beroep is. In plaats van deze mensen aan te vallen kun je ook gewoon dankjewel zeggen, een complimentje geven of gewoon iets aardigs zeggen. Blijf in ieder geval altijd met je handen van de verpleegkundigen, verzorgers, artsen en alle hulpverleners af! #Doeslief!

Natuurlijk mogen wij de volgende dagen niet vergeten:

Deel dit bericht