12 mei – Dag van de Verpleging | Voorlichtingsdag voor CIND | Wereld ME-dag | Europese Kijkdagen

Internationale Dag van de Verpleging

Op de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, wordt internationaal de Dag van de Verpleging gevierd. Sinds 1964 wordt deze dag ook in Nederland gevierd. In veel zorginstellingen organiseren VAR’s (Verpleegkundige of Verzorgende Adviesraden) activiteiten op en rond 12 mei. De beroepsvereniging V&VN brengt onder meer een speciale Dag van de Verpleging-editie van het V&VN Magazine en V&VNieuws uit.

Sta op de Dag van de Verpleging eens stil bij het feit dat het beroep van verpleegkundige of verzorger een lichaamlijk en geestelijk zwaar beroep is. In plaats van deze mensen aan te vallen kun je vandaag ook gewoon dankjewel zeggen, een complimentje geven of gewoon iets aardigs zeggen. Blijf in ieder geval áltijd met je handen van de verpleegkundigen, verzorgers, artsen en alle hulpverleners af! Ik heb gezegd!

Thema Internationale Dag van de Verpleging

De International Council of Nursing (ICN) bepaalt jaarlijks het internationale thema. Het thema van 2017 draait om de kracht van verpleegkundigen bij veranderingen en gezondheid. Het gekozen thema voor 2017 is: “Nursing: A voice to lead: Achieving the Sustainable”.

CIND / Wereld ME-dag 

Sinds 1992 wordt 12 mei aangewezen als de Internationale Voorlichtingsdag voor Chronische Immunologische en Neurologische Aandoeningen (CIND). Deze dag staat ook wel bekend onder de naam: Wereld ME-dag. De verklaring waarom klinkt logisch. De één vermoedt dat Florence Nightingale vermoedelijk zelf ME-CVS patiënt was en de ander houdt het op post-traumatisch-oorlogssyndroom. Wat het ook was rond haar 35ste onttrekt zij zich van het openbare leven wegens gezondheidproblemen en wordt bedlegerig.

Dat weerhield de grondlegster van de moderne verpleegkunde er niet van om de eerste verpleegstersschool in Engeland, bij het St. Thomas Hospital (1860), op te richten. In 1859 schreef zij al haar ervaringen op in het boek “Notes on Nursing”, dit boek werd binnen een paar jaar geizen als het internationaal handboek voor ziekenverpleging.

Chronic Immunological and Neurological Diseases (CIND)

Onderstaande aandoeningen behoren tot de Chronische Immunologische en Neurologische Aandoeningen (CIND):

  • Myalgische Encephalomyelitis (ME)
  • Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)
  • Fibromyalgie (FM)
  • Golfoorlog Syndroom (GWS)
  • Multiple Chemical Sensitivity (MCS)

Andere ziekten die onder de CIND-paraplu vallen zijn:

Addison Lupus
Alzheimer Ziekte van Lyme
Autisme Schimmel / Biotoxines ziektes
Coeliakie Multiple Sclerose (MS)
Myofasciaal pijnsyndroom Orthostatische intolerantie (OI)
Crohn Parkinson
Epilepsie Posturale orthostatische tachycardie syndroom (POTS)
Prikkelbaredarmsyndroom Posttraumatische dystrofie (RSD)
ALS (Lou Gehrig) Colitis

7e editie Europese Kijkdagen

Ben je nieuwsgierig of het geld van de EU wel goed besteed wordt dan zijn de Europese Kijkdagen echt iets voor jou. Op 12 en 13 mei stellen in het kader van Europa om de hoek Kijkdagen diverse EU-projecten in heel Nederland hun deuren exclusief open voor het grote publiek. Ik zeg: een uitgelezen dag voor alle mensen die roepen dat Nederland alleen maar geld naar Brussel brengt. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.