12 maart – Internationale dag tegen Internetcensuur | Fanny pack dag | Week van Zorg en Welzijn | Brain Awareness Week

Internationale dag tegen Internetcensuur

De initiator van Internationale dag tegen Internetcensuur, Reporters Without Borders, strijdt voor een vrije en open informatievoorziening. Helaas blijven wereldwijd regeringen jaar in jaar uit druk bezig met internetcensuur en het manipuleren van sociale media. China en Rusland spannen samen de kroon, en dan niet alleen in hun eigen land. Zij gaan letterlijk en figuurlijk de grenzen over om op die manier buitenlandse democratieën te ondermijnen.

Buiten hun normale internetcensuur praktijken zijn zij erg druk met mensen tegen elkaar uitspelen door middel van desinformatie en nepnieuws door op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen. Helaas zien sommige mensen het nieuws dat op Facebook staat als dé waarheid. Vaak is dat ook de enige bron waar mensen hun nieuws vandaan halen. En daar loert het gevaar. Blijf kritisch is het devies.

Desinformatie en nepnieuws in Nederland

En het zijn niet alleen China, Rusland of Turkije waar internetcensuur, nepnieuws en desinformatie dagelijkse kost is. Zelfs in Nederland hebben we hiermee te maken. Grote internetbedrijven zoals Google en Facebook bepalen ook in ons land welke nieuwsfeiten we wel en niet te zien en te lezen krijgen op onze tijdlijn. Helaas kunnen deze twee (nog) niet het echte nieuws en het nepnieuws uit elkaar houden. Daarom heeft de Nederlandse Overheid besloten om gisteren de online bewustwordingscampagne “Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch” te lanceren. Op weg naar de verkiezingen van 20 maart is dit zeer verstandig besluit.

Het is belangrijk dat de verkiezingen eerlijk en vrij verlopen. Nepnieuws en desinformatie kunnen soms ontwrichtend werken. Check nieuws daarom en kijk waar het vandaan komt: Blijf kritisch.nl.

Internationale Fanny pack dag

In de jaren ’90 had zo wat elke toerist een heuptasje om de noodzakelijke spulletjes zoals portemonnee en paspoort mee te nemen. Je had dat suffige ding om je middel hangen en zodra je weer terug van vakantie was ging hij weer de kast in. Maar let op! Het heuptasje is hot! De naam is veranderd naar Fanny pack en je draagt hem niet alleen maar om de middel maar ook als een heuse hipster: casual losjes over de schouder.

Had je vast niet gedacht hé dat het nog hip zou zijn om een heuptasje (Fanny pack) te dragen en dat er zelfs een internationale dag aan zou worden gewijd? Haal je heuptasje van zolder en wordt net zoals ik een “Fanny pack hipster” voor één dag .

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn (WZW) bied je de ultieme kans om een kijkje achter de schermen te nemen van een zorg- of welzijnsorganisatie. Met meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties die tijdens de WZW één of meerdere Open Dagen organiseren moet je vast bij je in de buurt terecht kunnen voor een kijkje. Niet voor een gesloten deur staan? Klik hier.

Brain Awareness Week

Dit jaar vindt de Brain Awareness Week (BAW) plaats van 11 tot en met 17 maart. BAW is een internationale en nationale week waarin hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek centraal staan. Eén van de Nederlandse activiteiten is de Hersenolympiade; de nationale voorronde van de internationale Brain Bee competitie.

Stichting Hersenolympiade Nederland is de nationaal coördinator, en organiseert de Hersenolympiade als de nationale voorronde voor de internationale Brain Bee competitie. Een competitie die de opleiding neurowetenschappen promoot door middel van een mondiale wedstrijd. De winnaar van de Nederlandse Hersenolympiade gaat naar de IBB competitie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.