12 januari – Internationale Kus een Roodharige Dag | Agatha Christie

Internationale Kus een Roodharige Dag

Kiss A Ginger Day (Kus een Roodharige Dag) werd in 2009 niet als grap in het leven geroepen door de Canadees Derek Forgie. Hij wilde de in 2008 gelanceerde “Kick a Ginger” (Schop een Roodharige) campagne met liefde en verdraagzaamheid compenseren. Duizenden mensen hadden zich aangesloten bij de online “Schop een Roodharige” campagne. Helaas pakten sommige leden de teksten op de website iets te letterlijk op. Met als resultaat dat sinds de start van de campagne bij de politie tientallen meldingen van roodharige binnenkwamen die het slachtoffer werden van geweld.

Kus een Roodharige Dag bestaat 10 jaar! En deze internationale dag dient nog steeds als een soort tegengif tegen alle pesterijen en vooroordelen waar roodharigen dagelijks mee te maken hebben. Heb jij rood haar en gruwel je bij de gedachte dat wildvreemden je vandaag spontaan willen kussen dan adviseer ik je om binnen te blijven.

South Park zorgt voor een hoop ellende

Roodharigen zijn vaker het lijdend onderwerp van pesterijen, alleen maar vanwege hun bleke huidskleur, rossige haar en sproeten. Het toppunt echter was toch wel toen een figuur uit de satirische animatieserie South Park in 2005 een haatspeech hield waarin hij opriep tot discriminatie en pesterijen gericht tegen “Ginger Kids”.

Deze aflevering liet zien hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn om bepaalde groepen mensen buiten te sluiten. Helaas was niet iedereen bekend met het concept “satire” en deze aflevering werd de aanleiding voor jongeren om random roodharige leeftijdsgenootjes in elkaar te slaan, niet zelden tot bloedens toe!

Sterfdag Agatha Christie

Haar boeken zijn in meer dan 108 talen vertaald en zij is daarmee de meest vertaalde auteur in de geschiedenis. Beroemdste personages van Agatha Christie zijn de Belgische detective Hercule Poirot en de oude vrijster en amateur-detective Miss Marple. Leuk weetje: alleen van de Bijbel zijn meer boeken verkocht!

Ik ben Agatha Christie fan!

De foto die bovenaan deze blog staat is een foto van een deel van mijn Agatha Christie boeken. Zij is ook veruit mijn meest favoriete schrijver, maar dat zal na die foto denk ik geen verrassing zijn. Mijn voorliefde blijft niet alleen bij haar boeken, ook alle films en series die gebaseerd zijn op haar verhalen mag je daartoe rekenen. Haar boeken zitten zo ingenieus in elkaar, zo vol met misleidingen dat het je enorm moeilijk wordt gemaakt om voor het einde al te weten wie de dader(s) is. Moet ook eerlijk toegeven dat ik géén Miss Marple ben. Wie is de Mol is al moeilijk genoeg voor me.

Tien kleine negertjes

Verreweg haar best verkochte boek is “Tien kleine negertjes”, dit boek verscheen in 1939. Officieel heet het “Ten Little Niggers”. In de Verenigde Staten verscheen het boek een jaar later met de titel “And Then There Were None”. Dit boek werd in 1943 door Christie bewerkt tot een toneelstuk en is ook meerdere malen verfilmd.

De eerste verfilming van “And Then There Were None” stamt uit 1945. Vorig jaar september (2018) verscheen bij BBC First een driedelige TV-miniserie van dit boek. Mammoth Screen en Agatha Christie Productions zijn de producenten, het scenario is geschreven door Sarah Phelps en de regie is van Craig Viveiros.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.