11 januari – NL-FP dag | Sketchnoting Dag | Morse Code | Dag van Gelijkheid op het Werk

Nationale Functioneel Programmeren dag

De NL-FP dag is een informele bijeenkomst waarop geavanceerde en beginnende functionele programmeurs in functioneel programmeren elkaar ontmoeten. Op de dag worden een aantal presentaties gehouden over FP-gerelateerde onderzoeksresultaten of over het gebruik van functioneel programmeren (FP) in het onderwijs. Daarnaast is er de gelegenheid om te netwerken, informatie uit te wisselen, demo’s te geven en oude bekenden te ontmoeten. Locatie: de “Sociëteit onder de Toren” aan de “Trip van Zoudtlandt Kazerne” in Breda.

Wat is functioneel programmeren (FP)?

In de informatica is functioneel programmeren een programmeerstijl en een programmeerparadigma. Wat maakt FP zo anders? In een functionele programmeertaal staan functies centraal: functies kunnen als argument worden meegegeven aan een andere functie, worden opgeleverd als resultaat of worden opgeslagen in een datastructuur. Voordelen van functionele programma’s zijn:

  • goed schaalbaar
  • goed paralleliseerbaar
  • wiskundig van aard
  • makkelijk te testen

Wereld Sketchnoting Dag

Wereld Sketchnoting Dag, alweer zo’n dag waarvan ik niet weet waar het over gaat. Met sketchnoting wordt bedoeld het vertellen van verhalen door middel van tekeningen of graphics. Met andere woorden doodlen: visual thinking of visual note taking. Dus als jij het type bent dat tijdens de uitleg van een leraar lekker tekeningen maakt kan ik je vertellen dat het wetenschappelijk is bewezen dat dit je geheugen verbetert. Want wanneer je tekent voeg je informatie onbewust samen en maak je verbanden. Je codeert als het ware je eigen geheugen op een andere manier.

Leer je naam in morse code dag

Zonder dollen, er bestaat een dag die leer je naam in morse code dag heet. Ene Brownielocks is verantwoordelijk voor het bedenken van Learn Your Name in Morse Code Day. Haar doel met deze dag was en is mensen te enthousiasmeren voor de morsecode. Zij vindt het belangrijk dat iedereen op zijn minst de eigen naam in morsecode zou moeten kennen. De morsecode bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code. Mijn naam in morsecode is: –. .. -. .- / — .- -.- -.- . -. Hoe ik dit weet? Heel simpel, ik gebruik een morscodevertaler.

Waarom is morse zo belangrijk?

Tot 2000 werd binnen de Nederlandse marine en luchtvaart het morse nog gebruikt voor radioverbindingen daarna is men overgestapt naar andere communicatiemethoden zoals satellietverbindingen. Morse wordt nog wel gebruikt binnen de Koninklijke Marine voor lichtmorsecommunicatie. Hoe cyberaanval-bestendig zijn die andere communicatiemethoden? Hoe antisatellietwapen-bestendig zijn de satellieten? Als alles er uit ligt kun je met morse nog aardig uit de voeten, daarom is het dus erg verstandig om je de morsetaal eigen te maken. En daarom besteed ik aandacht aan de leer je naam in morse code dag.

Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk

De Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk is een jaarlijks terugkerende dag. Het is een dag om stil te staan bij het belang van gelijkheid op de werkplek. Wij verschillen van elkaar en die diversiteit gaat verder dan alleen maar mannetje vrouwtje en salarisverschillen: het gaat ook over de etnische afkomst, seksuele geaardheid, fysieke mogelijkheden en leeftijden. Deze dag wil proberen je de ogen te openen zodat je de diversiteit in ongelijkheid op de werkvloer gaat zien.

De eerste officiële viering van de Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk (2017) werd grootst aangepakt. In het iconische gebouw “The Cheesegrater” in de City of Londen kwamen professionals van over de hele wereld samen om hun steun te betuigen aan het doel van deze dag: het bestrijden van ongelijkheid op de werkplek door een nieuw soort leiderschap en culturele ontwikkeling. Deel op sociale media wat jij doet voor meer Gelijkheid op het Werk, gebruik hashtag #ParityAtWork.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.