13 januari – Dag van AMBER Alert | Werelddag van Migranten en Vluchtelingen

Internationale Dag van AMBER Alert

Op 13 januari 1996 werd in Arlington (Texas) de negenjarige Amber Hagerman ontvoerd. Enkele dagen laten werd zij vermoord teruggevonden. De onopgeloste ontvoering en moord op het meisje leidde tot de ontwikkeling van het AMBER Alert systeem (America’s Missing: Broadcast Emergency ResponseAlert) in de Verenigde Staten. In de VS zijn dankzij dit systeem tot nu toe 924 kinderen teruggevonden. Op Internationale Dag van AMBER Alert wordt Amber en het ontstaan van AMBERT Alert internationaal herdacht.

AMBER Alert Nederland

Het Nederlandse AMBER Alert is het grootste burgerparticipatie-initiatief dat we hebben in Nederland. Maar liefst 12 miljoen burgers en duizenden organisaties worden bereikt en zoeken mee als een kind vermist is. Hoe meer speurende ogen hoe beter want de eerste 3 uur bij een vermissing zijn cruciaal! Zet vandaag nog de AMBER Alert App op je smartphone (Android iOS Windows). Hoe meer gebruikers, hoe groter het bereik! Dat het een succesvol initiatief is blijkt wel uit de cijfers; Amber Alert verklaart dat bij 94% van alle oproepen het kind teruggevonden.

Hoe vaak?

Gemiddeld wordt 1 à 2 keer per jaar een landelijk AMBER Alert uitgestuurd voor een ontvoerd of vermist kind dat in direct levensgevaar verkeerd. Daar staat tegenover dat ongeveer 20 keer per jaar een Vermist Kind Alert wordt uitgestuurd voor urgente kindervermissingen. Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via sociale media.

AMBER Alert Europe

Als een kind vermist raakt wil je dat iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gesteld. Niet alleen in het land van herkomst maar in elk Europees land. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen ook over de grens beter opgespoord konden worden werd AMBER Alert Europe in maart 2013 gelanceerd.

We zijn nu 6 jaar verder, en momenteel zijn er in 20 Europese landen AMBER Alert-systemen: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Hoe vaak?

In 2018 werden in Europa 26 alerts voor 30 kinderen (18 meisjes, 12 jongens) uitgestuurd, daarvan is 97% teruggevonden. Waar en hoe vaak? 13x in Tsjechië, 1x in Luxemburg, 9x in Griekenland, 1x in Frankrijk, 1x in Nederland en 1x in Ierland.

Werelddag is verplaatst!

Op 20 november 2018 werd bekendgemaakt dat op verzoek van diverse bisschoppenconferenties Paus Franciscus de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen zal verplaatsten naar de laatste zondag van september. De volgende World Day of Migrants and Refugees staat daarom ook gepland voor zondag 29 september.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.