12 augustus – Wereld Olifantendag | Internationale Dag van de Jeugd | Grachtenfestival

Wereld Olifantendag

Wereld Olifantendag is een dag waarop zorgen worden geuit over het voortbestaan van de olifant, een dag waarop kennis wordt gedeeld en er naar oplossingen wordt gezocht om olifanten, of ze nu in het wild of in gevangenschap leven, een beter leven te geven.

De Aziatische olifant staat op de rode lijst van de IUCN, dé informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld, tis niet best als een dier of plant daar op staat. De Aziatische olifant staat op deze rode lijst in de groep “ bedreigd met uitsterven”.

Als je begaan bent met het welzijn en het voortbestaan van de olifant dan is Wereld Olifantendag bij uitstek dé dag om in actie te komen. Op de website worldelephantday.org kun je op verschillende manieren je steentje bijdragen voor een wereld die olifanten, wilde dieren en hun leefgebied beschermt.

Internationale Dag van de Jeugd

“Jongeren zijn niet alleen onze toekomst – zij zijn ons hier en nu”, dat zegt de directeur-generaal van UNESCO mevrouw Irina Bokova op de Internationale Dag van de Jeugd. Hoe waar is dat, dankzij de huidige technologie staat de jeugd van tegenwoordig direct met elkaar in contact. De jeugd van tegenwoordig staat bekend om hun uitgesproken mening en worden gezien als de meest open-minded generatie die de wereld ooit heeft gezien. Ze zijn de ambassadeurs van de positieve verandering en dat is essentieel als je op alle punten die vermeld staan in de 2030 Agenda for Sustainable Development vooruitgang wilt boeken.

Duurzame Ontwikkeling

Het thema van 2016 is : “De weg naar 2030: het uitroeien van armoede en het bereiken van duurzame consumptie en productie”. Dit thema is niet zomaar lukraak gekozen, jongeren spelen namelijk een belangrijke rol in het uitroeien van armoede en het bereiken van duurzame ontwikkeling door middel van duurzame consumptie en productie.

Wat is duurzame consumptie?

De meest bruikbare definitie van duurzame consumptie luidt als volgt:

Het gebruik van diensten en producten die voorzien in basisbehoeften, die de kwaliteit van leven verbeteren, die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en giftige materialen zoveel mogelijk beperken, en die voor zo min mogelijk uitstoot van afval en vervuilende stoffen zorgen … Zo kan worden voorkomen dat de behoeften van toekomstige generaties in gevaar worden gebracht.”

Als men niet bereid is om het consumptiepatroon te veranderen dan zal er in 2030 een tweede planeet nodig zijn om aan de consumptievraag te kunnen blijven voldoen.

Grachtenfestival 12 – 21 augustus

Het 10-daagse Amsterdamse Grachtenfestival is hét podium voor jong talent van over de hele wereld op het gebied van klassieke muziek. Er wordt voor (zeer) jong en (stok) oud concerten gegeven op niet voor de hand liggende locaties: liften, stijlkamers van grachtenpanden, dakterrassen, industrieel erfgoed, cruiseschepen, hotels, metrotunnels of musea en de Zuidas. Laat je meevoeren in de betoverende wereld van de klassieke muziek.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.