11 augustus – Het is vandaag zoon- en dochterdag

Zoon- en Dochterdag?

Net zoals Moederdag en Vaderdag ligt de oorsprong van zoon- en dochterdag in de United States of America. Volgens sommige Amerikaanse websites wordt de Zoon- en Dochterdag wereldwijd en op grote schaal gevierd, volgens andere Amerikaanse websites is Son and Daughter Day toch echt een nationale aangelegenheid. Maar net zoals met zo veel “dagen van” kopiëren we graag de Amerikanen. Zoals dit bijvoorbeeld, van de week zag ik op Facebook ineens voorbij komen dat in Nederland op 7 augustus Nationale Zussendag is. Dit is weer zo’n typische Amerikaanse “dag van” die spontaan wordt overgenomen. Helemaal niks mis mee om je zus(sen) in het zonnetje te zetten hoor maar om dan van een Amerikaanse “nationale dag van” meteen een internationale of nationale Nederlandse “dag van” te maken gaat me iets te snel. 😉

Waarom zoon-en dochterdag?

Waarom in Amerika een zoon- en dochterdag in het leven is geroepen kan ik best wel begrijpen, zeker als je weet hoe deze dag wordt gevierd. Het gaat niet om het geven van speelgoed maar het gaat om het geven van tijd. Tijd? Ja tijd!

Zoals je wellicht weet hebben veel Amerikanen twee of meerdere banen, niet omdat ze het leuk vinden maar omdat ze anders niet in staat zijn om brood op de plank te krijgen. Daardoor hebben ze minder tijd om aan het familieleven te besteden en dat is waarom op zoon- en dochterdag tijd wordt gegeven. Tijd van de ouders om samen met de kinderen vandaag iets te ondernemen. Want voordat je het weet zijn de kinderen de deur uit! Als ze al het huis uit zijn, ga dan bij ze op visite of vraag of ze op visite willen komen. Maak er iets leuks van vandaag want het leven vliegt voorbij.

Wat had je kunnen vieren in augustus?

De Amerikanen zijn meesters in het bedenken van een “dag van”, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een “dag van” van. Zal je voorbeelden geven van de dagen die stilletjes aan ons zijn voorbijgegaan:

  • 1 augustus – frambozen slagroomtaarten dag
  • 2 augustus – dag van het kleurboek
  • 3 augustus – maak je vloer schoon dag
  • 4 augustus – chocolate chip cookie dag
  • 5 augustus – dag van het ondergoed
  • 6 augustus – wiebel je tenen dag
  • 7 augustus – bijzonder belachelijke verpakkingen dag
  • 8 augustus – leg stiekem een courgette in de carport van je buren dag*
  • 9 augustus – rijstpudding dag
  • 10 augustus – dagje luieren

* Mochten je buren geen carport hebben dan mag je de courgette van mij ook gewoon bij de voordeur neerleggen hoor, ik ben zo flauw niet. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.