13 augustus – Internationale Linkshandigendag

Internationale Linkshandigendag

Sinds 1976 bestaat de Internationale Dag voor Linkshandigen, ook wel de linkshandigendag genoemd. Er werd gekozen voor 13 augustus omdat die dag in het jaar 1976 op een vrijdag viel. Dubbel ongeluk of dubbel geluk?

Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor alle dagelijkse ongemakken waar wij, ja ook ik, als linkshandigen in een rechtshandige wereld soms letterlijk tegen aanlopen.

Aangezien alles is gebaseerd op een rechtshandige wereld stuit je op behoorlijk veel nadelen maar waar nadelen zijn, zijn ook voordelen! Zo hebben sporters voordeel bij hun linkshandigheid, en er wordt beweerd dat een linkshandige een creatieve brein heeft omdat de rechter hersenhelft beter is ontwikkeld. Ben je net zoals ik ook nog ééns linksbenig en je houdt van voetballen? Vele voetbalclubs zullen blij zijn met een linkspoot zoals jij!

Linkshandigen boffen maar, of niet?

Vaak wordt linkshandigheid geassocieerd met een aantal aandoeningen maar ook met een hogere intelligentie, dat ze beter tussen de lakens zijn maar wel met een kortere levensverwachting en er wordt zelfs gezegd dat linkshandigen banger zijn en moeite hebben om negatieve emoties een plekje te geven. Ik laat in het midden of bovenstaande voorbeelden feit of fabel is. Wel hebben linkshandigen meer kans op:

  • borstkanker
  • darmkanker
  • beroertes
  • schizofrenie
  • autisme
  • dyslexie
  • epilepsie
  • hazenlip

Hoe linkshandig zijn je leven beïnvloedt

Het linkshandigheid zijn beïnvloed je leven, overal waar je komt loop je letterlijk en figuurlijk tegen problemen aan. Bij alle apparaten zitten de knopjes nét aan de verkeerde kant, de blikkenopener is niet te hanteren net zoals de schaar en wat dacht je van de ergonomische computermuis? Is leuk als je rechtshandig bent maar een linkshandige kan het net zo goed meteen de prullenbak ingooien wat een ondingen! Met autorijden vind ik het wel prettig om links te zijn, schakelen doe je met rechts en ik kan mijn dominante hand aan het stuur houden. Veel veiliger!

De breiles!

Ik kan me nog goed één voorval herinneren die plaats vond tijdens mijn lagere school periode. Mijn handenarbeid juf wist niet hoe ze mij linkshandig moest leren breien, het rechtshandig proberen was voor mij géén optie want ik was en ben een echte “lefty”.

Thuis vertelde ik dat de juf mij niet kon leren breien omdat ik links was. Ook mijn oma, die ik denk al breiend was geboren, hoorde het verhaal over mijn mislukte breiles aan. Zij kwam met de oplossing, ze zei: Gina, ga tegenover me zitten en doe precies wat ik doe. En ja hoor, Gina leerde breien. Joepie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.